Провинциални конкурси за красота през 1990-те години на Русия – и смелите деца зад тях

Търсене на подходящите шарени чорапогащи из полупразните магазини в града, ръчно рисуване на руски фолклорни дрехи и набиране на роднини и приятели, които да се погрижат за сцената и музиката – това са някои от необичайните задачи, с които се сблъскват организаторите на първия конкурс за красота в Архангелск през 1997 година.

Подтикнатa от чистия ентусиазъм и надеждата да внесе малко красота в живота на хората на фона на предизвикателствата и сривовете през „дивото време“ на 1990-те в Русия, група абитуриенти от Архангелск организира конкурс за красота, който и до днес остава ежегоден регионален конкурс и едно от основните събития в града.

АГШШ

Всъщност да се даде тласък на идея за създаване на градско събитие е много по-възможно в малък Архангелск, отколкото в столицата, в която до 1997 г. конкурсите за красота са вече на почит. Липсват обаче професионален опит и ресурси, които конкурсите в Москва имат. Архангелските организатори се сблъскват с многобройни предизвикателства още от самото начало.

АГШШ

Повечето от тях наистина са абитуриенти, които започват да правят конкурси за красота за момичета и момчета в своите училища и университети. С малко връзки в града, младите организатори получават възможност да изпробват уменията си за създаване и управление на събития и на по-високо ниво, създавайки конкурс за целия град.

АГШШ

Наталия Голубева, една от първите организаторки на конкурса за красота в Архангелск, си спомня, че екипът е успешен домакин на събитието благодарение на огромната помощ от роднини, приятели и познати, някои от които са флористи, художници и шивачи.

АГШШ

Наталия си спомня още: „Бяхме свободни да измисляме всяка възможна комбинация с костюми и изпълнения и всъщност никой не ни пречеше да го правим. Така че костюмите на нашите момичета варираха от традиционните носии от Северна Русия с ръчно рисувани шевици до бански костюми от ленти, подобни на този, които Мила Йовович носеше в „Петият елемент“.

АГШШ

„След като участничките бяха обличани в шахматен стил, аз трябваше да донеса от друг град с влак техните декоративни шапки с диаметър от около метър“, добавя Наталия.

АГШШ

Освен това организаторите искат да допринесат за личностното развитие на младите участнички. Основната цел на събитието в Архангелск е била и все още е да помогне на младите жени да повярват в себе си и да ги запознаят с някои интереси сфери (учейки ги на грим, фотография, позиране и ходене на подиум) – отново, всичко това е възможно благодарение на сътрудничеството и връзката между членовете на архангелската общност през 1997 година.

АГШШ

В провинциален град в трудните 1990-те години на Русия, това е особено освежаващо преживяване за младите жени. Тя успяват да видят различна страна от себе си, а някои от тях никога преди не са носили бални рокли или дори токчета.

АГШШ

Във финансов план организаторите не печелят нищо, те просто искат да създадат красиво събитие за целия град. В резултат на конкурса за най-добра снимка в архангелския театър се провежда изложба на портретите на участничките. Тази част от конкурса се оказва изключително успешна, особено във времена, в които цифровата фотография и снимките не са толкова достъпни.

АГШШ

Наталия Синчикова, победителка в първия конкурс за красота в Архангелск през 1997 г., автоматично участва в главния руски конкурс за красота „Краса России“ в Москва. Като една от основните финалистки на руския конкурс за красота, Наталия се присъединява към руската делегация за конкурса „Мис Свят“, като демонстрира как малка група ентусиасти може да окаже голямо влияние на живота на града си.

АГШШ

автор: ВИКТОРИЯ МАЛИК

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest