Противовъздушната отбрана на Беларус се превъоръжава с С-400

Въоръжените сили на Република Беларус се подготвят за преоборудване на зенитно-ракетните войски с руските комплекси за ПВО С-400 „Триумф“ и „Панцир-С“.

„Продължава преддоговорната работа по превъоръжаване на нашите дивизиони, въоръжени със системи С-300, с новите комплекси С-400 и „Панцир-С“, каза командващият ВВС и ПВО на Република Беларус генерал-майор Игор Голуб, цитиран от БЕЛТА.

Също през 2021 г. белоруските военни планират да приемат на въоръжение нови радари „Противник-Г“ и „Восток“. Подписани са договори за доставка от Русия на втората партида изтребители Су-30СМ, както и на многофункционални ударни хеликоптери Ми-35, пише „Российская газета“.

След подписването на договора за доставка на С-400, Беларус ще стане четвъртата страна купувач на „Триумф“. Китай и Турция вече са получили поръчаните комплекси; Индия е подписала договор за доставка на пет полкови комплекта С-400. Мароко, Ирак и Катар водят преговори за доставка на зенитни системи.

Зенитните ракетно-оръдейни системи с малък обсег на действие „Панцир-С“ изпълняват ролята на бодигард на „Триумф“: те предпазват далекобойните системи от въздушни атаки по време на бойно дежурство, при презареждане и в марш.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest