Общество

Прости ритуали и амулети на народите на Русия против зли духове

Почукване върху мебели, камък под формата на стрела, облечен овен – тези и други начини да се отървете от неприятности, проклятия и зли духове се използват и днес.

Башкирски триъгълници

Селтэр

Башкирите използват предмети с триъгълна форма, за да се предпазят от зли духове. Най-простият ритуал е да вземете лист хартия и да напишете върху него ритуални думи за защита (обикновено те вземат изрезки от Корана, но това не е необходимо). След това трябва да сгънете хартията в триъгълник и да я увиете в малък парцал или кърпичка. Такива амулети се носят или около врата, или в чанта или джоб на дрехи.

Якутско сребро

В. Яковлев/Sputnik

Якутите вярват, че сребърните бижута са надежден амулет срещу злите сили. Среброто в същото време трябва да е матово и тъмно, а не лъскаво и обработено. Преди такива бижута са носени в големи количества не само от жени, но и от мъже и деца. И един от най-мощните амулети са бижутата с орнамент bies harah (в превод „с пет очи“) под формата на ромбове.

Чукотски лъжици

jcphoto/Getty Images

Повечето ритуали против зли духове сред чукчите включват ритуално жертвоприношение, но има по-битов начин за изплашване на злите духове. Това е обикновена лъжица, която трябва да държите близо до себе си и да чукате силно по мебелите. Чукчите вярват, че силните звуци прогонват злите духове.

Татарска стомана и камъни

MVorobiev/Getty Images

Татарите често използват различни видове камъни като защита срещу тъмните сили, но предпочитат повече карнеол. За да се превърне един обикновен камък в талисман, по форма той трябва да прилича на връх на стрела.

Татарите също имат поверие, че всяко стоманено нещо, поставено под възглавницата, предпазва от зли духове. Това е особено важно за децата и родилките.

Башкирски пипер и чесън

Legion Media

Башкирите използват шушулки от червен пипер и чесън като талисман. Те трябва да бъдат поставени над рамката на вратата и тогава никакъв дух няма да влезе в къщата. И за да фиксирате резултата, трябва да окачите подкови над вратата от страната на улицата или да поставите пирон под прага.

Евенкски огньове и облечен овен

Юрий Смитюк/ТАСС

Сред евенките, както и сред много от малките народи на Русия, повечето от защитните ритуали са свързани с огъня. Най-често се използва малък огън и определени продукти се принасят в жертва на духовете в зависимост от целта: например, за да изчистите душата си от тъмните сили, трябва да налеете водка в огъня, а за да успокоите духовете, пожертвайте месо (духовете най-вече обичат еленско месо, но предвид рядкостта, то е заменено с агнешко).

Съвременните евенки почти са престанали да убиват животни за ритуални цели: все по-често предпочитат да не убиват овен, а да го облекат в ритуални дрехи и да го пуснат в гората.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest