Общество

Произведоха първата партида гранатомети „Балкан“

Предприятия от военнопромишления комплекс на Русия произведоха първата серийна партида от най-новия 40-мм гранатомет „Балкан“.

„Министерството на отбраната прие конструкторската документация за серийно производство на комплекса ‘Балкан'“, каза за ТАСС директорът на клъстера за въоръжение на корпорация „Ростех“ Бекхан Оздоев.

Комплексът преминава разширени проверки в рамките на опитната експлоатация във войските. Според резултатите ще се вземе решение за приемане на „Балкан“ на въоръжение и разгръщане на мащабно производство, разказаха за агенцията в НПО „Прибор“, където бе разработен гранатометът, предаде „Российская газета“.

Противопехотният автоматичен гранатомен 6С19 „Балкан“ (АГС-40) е предназначен за борба с вражеската пехота. Комплексът използва два типа боеприпаси: осколочни и кумулативни гранати от 40-мм калибър. Последните могат да пробиват до 200-мм хомогенна броня или 400-мм бетон. В сравнение със стоящите на въоръжение АГС-17 и АГС-30, обсегът на стрелба на „Балкан“ е увеличен с една четвърт, а бойната му мощ – двойно.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest