Произведения на изкуството призовават политици да покажат, че се вслушват, на Световния ден на детето

Деца от 18 населени места в България споделят посланията си в дигиталното произведение на изкуството EarthSpeakr.

На Световния ден на детето, 20 ноември 2020, артистът Олафур Елиасон призовава политическите лидери и инициатори на промяна да покажат, че се вслушват в следващото поколение. Инициирани от интерактивното произведение на изкуството – проекта Earth Speakr на Елиасон, детските съобщения за бъдещото благосъстояние на планетата достигат до политиците, подтиквайки към реакция, и се разпространяват в социалните медии под #ListenToTheFuture.

Деца от повече от 70 държави участват в проекта, като споделят, на родните си езици, своите възгледи, като използват технологията за добавена реалност на приложението. Видео посланията им са адресирани не само към възрастите, а и към други деца, предлагайки решения, идеи и споделяйки своите разочарования.

В Българя взимат участие със съобщения от повече от 18 градове и села – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Сливен, Благоевград, Сандански, Плевен, Луковит, Царевец, Бояджик, Първомайци и Батановци. Децата създадоха Earth Speakr послания със своите тревоги, креативни идеи и в подкрепа на международни каузи за околната среда, като Световен ден на почистването и Световната стачка за климата. В България много деца категоризираха посланията си като насочени към: Град, Бъдеще и Животни. С лични послания и анимирана местна среда, произведението разкрива глобална картина на хиперлокални възгледи, обединени в рамките на проекта.

Днес ще ви кажа нещо – пазете планетата чиста, защото, ако я мърсите, ще трябва да я почиствате всеки ден! Трябва да изхвърляте в коша за боклук и трябва да бъде всичко чисто на планетата.“казва праскова от Бояджик, България

Спирайте водата, когато не се използва, защото тя е нашето бъдеще.приканва чешма в София, България

В България посолството на Федерална република Германия в София беше домакин на събитие за деца, в което да споделят посланията си с местните политици. Студиото на Олафур Елиасон си сътрудничи с водещите институции и експерти, за да създаде инструментите на Earth Speakr – безплатни и достъпни на 25 езика – и да вдъхнови децата в музеи, библиотеки и класни стаи да дадат гласа си за планетата. През октомври, Олафур Елиасон представи Earth Speakr на TED Countdown, заедно с климатичния активист Ал Гор и музиканта и актьор Джейдън Смит.

Повече от 250,000 души заедно взеха участие от старта на Earth Speakr през м. юли по повод Германското председателство на Съвета на ЕС 2020. Елиасон стартира многостранното произведение на изкуството – включващо мобилно приложение и уебсайт, достъпни на 25 езика, за да предадат надеждите и опасенията на децата относно изменението на климата, насърчавайки диалога между поколенията в цяла Европа и извън нея.

Изкуството и културата осигуряват пространство, място за среща, за свързване и споделяне на гледни точки, като същевременно се насърчават различията. Когато участваш в произведение на изкуството, усещаш, че се вслушват в теб, виждаш идеите си отразени във формата и структурата на произведение на изкуството. За мен този двупосочен обмен е от съществено значение. Earth Speakr е произведение на изкуството, създадено от деца, които се изразяват творчески за климата и собственото си бъдеще.

Това произведение ви приканва да се вслушате в техните брилянтни, забавни и, не е изненадващо, сърцераздирателно откровени послания.

Световният ден на детето е напомняне на всички ни да покажем на децата – и да демонстрираме чрез действие, че техните земни възгледи са изцяло валидни и много необходими при формирането на нашето бъдеще. Те трябва да станат помощник-проектанти на нашето утре. За да отбележа Конвенцията за правата на детето, включително правото на детето да бъде изслушано, моля политици и други хора от властта да работят, за да се случва това – не само днес, но всеки ден от годината.“, Олафур Елиасон, артист.

Децата казват

Здравей, трябва да кажа нещо. Моля, пазете околната среда, защото иначе няма да имаме бъдеще. Нямаме Планета Б, нямаме и План Б, ако не направим нещо. Благодаря за помощта. – казва тротоар в Капфенберг, Австрия

Ще ми се хората да ядат по-малко животни. – споделя стена в Талин, Естония

За всяко родено дете трябва да се засади дърво. – предлага листо от Лейрия, Португалия

За да се гарантира, че детските съобщения ще бъдат чути, над 108 събития на Earth Speakr – виртуални или на живо, организирани от разрастващата се мрежа, активно канят децата да бъдат артисти и да оживяват заобикалящата ги среда. Гьоте Институти и германски посолства в ЕС подкрепиха проекта от самото му начало, позволявайки на децата да обсъдят своите послания директно с местните политици. Иновативни сътрудници и партньори, включително Dokk1, публичните библиотеки в Орхус (Дания), културната институция TBA21 – Академия океанско пространство (Италия), Световния ден за почистване и Климаттоните на младите иноватори на EIT Climate-KIC интегрират Earth Speakr в своите екологично-ориентирани дейности.

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи и се реализира в сътрудничество с Гьоте Институт. За да вземете участие, изтеглете приложението Earth Speakr от Google Play или App Store и посетете https://earthspeakr.art/bg/.

Запознайте се с LoudSpeakrs добавена реалност на живо или

oнлайн

На интерактивния уебсайт на произведението на изкуството възрастните могат да подсилят посланията, като създават Loud Speakr – голяма колекция от съобщения, събрани заедно, в добавена реалност. Веднъж създадени, Loud Speakrs могат да се споделят онлайн и да се поставят на картата на виртуалния свят – на обществени площади, паркове, пред политически сгради – за да бъдат разгледани и в реалния живот чрез приложението Earth Speakr.

Повече от 580 Loud Speakrs вече са поставени на картата на ключови места, включително Народното събрание на Република България.

Редакторски бележки

Гледайте как Олафур Елиасон разглежда своя проект EarthSpeakr на този линк:

https://www.youtube.com/watch?v=ufuqKULtml0&feature=youtu.be

Изображения и Видео

За допълнителна информация и за да свалите снимки и видео, моля посетете: https://earthspeakr.art/bg/presa-i-medii

Включете се

Децата могат да създават Earth Speakr предложения и да канят техните приятели.

Възрастните и хората, които взимат решения и правят промени, световните лидери на нашето време могат да разгледат идеите и предложенията на Earth Speakr, да създават групи от предложения, т.нар Loud Speakrs, да споделят темите, с които се ангажират най-много. Елиасон се надява да вдъхнови политиците да обърнат внимание и да разгледат тези идеи, за да могат децата да почувстват, че техният глас има значение.

Институциите могат да организират събитие и да насърчат децата да се включат. Инструментите в сайта ви насочват към създаването на интересни активности за децата, за да разгледат и проучат проекта.

Разберете повече на https://earthspeakr.art/bg/uchastvaite

За Олафур Елиасон

Датско-исландският художник Olafur Eliasson (р. 1967 г.) работи със скулптура, живопис, фотография, филм, инсталации и дигитални медии. Неговото изкуство е мотивирано от интересите му към възприятието, движението, въплътеното преживяване и усещанията за собствена личност и общност. Надхвърляйки границите на музеи и галерии, неговата практика ангажира публиката чрез архитектурни проекти, интервенции в градското пространство, образование за изкуството, изработването на политики и на действия в областта на климата. От средата на 90-те години Eliasson е реализирал множество големи изложби и проекти по света. През 2019 г. беше обявен за Посланик на добра воля на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации за действия в областта на климата и целите за устойчиво развитие.

Намиращо се в Берлин, Studio Olafur Eliasson се състои от многочислен екип от майстори-занаятчии, архитекти, архивари, изследователи, администратори, готвачи, историци на изкуството и специализирани техници.

Olafureliasson.net, SOE.tv

За Германското предстедателство на Съвета на ЕС 2020

За информация за Германското председателство на Съвета на Европейския съюз 2020 и културната програма, моля посетете: www.eu2020.de.

За Гьоте Институт

Гьоте Институт е културният институт на Федерална Република Германия, активен по целия свят. С нашите 157 института в 98 страни, ние стимулираме изучаването на немски език по света, насърчаваме международния културен обмен и предаваме съвременния образ на Германия. Чрез партньорства с институции в много страни, Гьоте Институт има около 1000 конктактни точки по света. За повече информация, моля посетете: www.goethe.de/EU2020

Pin It on Pinterest