Общество

Проект „Победните удари на Багратион“

 По случай 80-годишнината от освобождението на братска Беларус и града-герой Минск от нацистките войски, Министерството на отбраната на Русия стартира нов историко-познавателен проект „Победните удари на Багратион“ с разсекретени архивни документи за подготовката и провеждане на беларуската настъпателна операция „Багратион“ – една от най-големите стратегически операции на Великата Отечествена война, в хода на която Червената армия не само освобождава народа на Беларус от окупацията, но и, като значително подкопава силите на врага, доближава нашата Победа.

❗️ След като бомбардират Минск през юни 1941 г., германците нямат намерение да го възстановят. Според нацистките планове една част от съветските граждани трябва да бъдат унищожени, друга трябва да се работи за нуждите на вермахта, а третата трябва да бъде изселена в провинцията, за да бъде използвана като селскостопански роби.

На 1 юли 1944 г., напускайки Минск, германците опожаряват града, прекъсват водоснабдяването, канализацията, телефонните и телеграфните комуникации и взривяват 23 работещи предприятия.

➡️ С разсекретените документи може да се запознаете по линка в първия коментар.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest