Продават руския газ от Арктика за 20 години напред

Съвместното предприятие на компания „Новатек“ „Арктик СПГ-2“ и неговите чуждестранни партньори, сключиха договор за продажба на целия втечнен природен газ (ВПГ) с всички участници в проекта за срок от 20 години напред.

Това съобщиха на 28 април 2021 г. от пресслужбата на компанията.

Обемите на доставки на ВПГ се разпределят между притежателите на проекта „Арктик СПГ-2“ пропорционално на дяловете им. Както отбелязаха от „Новатек“, продажбите стартират през 2023 г., когато ще бъде пусната първата технологична линия на завода, пише dprom.online.

Междувременно стана ясно, че проектът „Арктик СПГ-2“ ще се финансира от редица руски банки – „Сбербанк“, „Газпромбанк“, Bank GPB International S.A., „ВЭБ“ и банка „Откритие“, които общо ще отделят около 3,11 млрд. евро за строителство на предприятието. Кредитната линия ще действа 15 години.

Освен това „Новатек“ е сключила договор с един от участниците в съвместното предприятие – Total, за покупка на 10% от дела ѝ от компанията „Арктическая Перевалка“. Структурата управлява два терминала за ВПГ, които се строят в Камчатка и в Мурманска област.

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest