Пробвайте този руски ръжен пирог с кисели краставички за горещите летни дни

Знаете ли, че преди няколко века „рассолник“ на руски е означавало не само супа с кисели краставички, но и пирог?

Ако потърсите думата „рассолник“ в речника, ще намерите името на традиционна руска супа с кисели краставички и саламура, в която често има бъбреци или друго месо. Но има още една любопитна дефиниция на рассолник: ръжен пирог, напълнен с пилешко и елда, залят със саламура и гарниран с варени яйца. Често се приготвя под формата на лодчици и се сервира едновременно със супата.

Последното значение на разсолника не се среща само в речниците, но и в шедьоврите на великите руски класици. Например, пламенният експерт по руската кухня и продуктивен писател Николай Гогол отбелязва: „Разсолник е пирог с пилешко, каша от елда, добавена саламура към плънката, нарязани яйца“.

В един от завладяващите си и невероятни романи „Мъртви души“ той пише: „Стиснатата помешчица Коробочка, наред с други запаси от храна, носеше във файтона си и пирог с кисели краставички“.

Можете да го изпечете с нарязано месо – по класическия начин. В този случай вкусът напомня на американски чийзбургер. А можете и да си направите по-леката версия. Така или иначе моментално ще се влюбите в процеса на готвене, както и във вкуса.

Съставки:

Олга Бровкина

За тестото:

  • 2,5 чаши ръжено брашно (друг вид брашно също ще свърши работа)
  • 1/4 чаша растително масло
  • 3/4 чаша бира (аз взех медовина – алкохолна напитка на основата на мед)

За пълнежа:

  • 1 голяма глава лук
  • 4 големи мариновани краставички (или 5 средни)
  • сол, захар, черен пипер
  • растително и масло масло за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и краставичките, които можете и да рендосате. Притиснете леко нарязаните или рендосани краставички, за да изтече излишната саламура. Съотношението лук и краставички може да е всякакво, в зависимост от вкуса, но най-често са на равни части (визуално, не на тегло).Олга Бровкина

Изпържете нарязания лук с маслото и растителното олио до златисто. Добавете краставичките към лука и пържете заедно още 5-7 минути, докато краставичките са меки, а цялата плънка е суха.Олга Бровкина

Накрая добавете малко захар и, ако е нужно, сол, така че да има приятен кисело-сладко-солен вкус. Можете да добавите и черен пипер. Много често се слагат и настъргани варени картофи.

Оставете плънката да се охлади напълно.

За направата на тестото: сложете ръженото брашно, растителното олио и бирата в дълбока купа. Разбъркайте добре, докато брашното се разтвори.Олга Бровкина

Ще получите нежно тесто, което чудесно запазва формата си. Покрийте го с кърпа и го оставете настрана за 15-20 минути.Олга Бровкина

Разточете тестото на голям кръг.Олга Бровкина

Сложете приготвената плънка точно в средата и завийте краищата, така че плънката да е покрита само по краищата, но самият пирог да е открит.Олга Бровкина

Преди да го изпечете, надупчете пирога с вилица и го намажете с растително олио. Печете на предварително загрята на 200°C фурна, докато паят се втвърди достатъчно (около 40 минути), междувременно сложете масата. Някога съпругите са сервирали пирога с още едно добре познато руско ястие – супа разсолник и заквасена сметана.Олга Бровкина

Когато пирогът е готов, го оставете да се охлади напълно. Насладете се на храната! Вкусна е!

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest