Приключиха изпитанията на вертолета Ка-52К „Катран“

Бойният разузнавателно-ударен хеликоптер K-52K „Катран“ премина изпитания и е готов да влезе в серийно производство.

Машините участваха в изпитанията на най-новите фрегати и корвети на Военноморския флот на Русия.

Както заяви за РИА „Новости“ генералният конструктор на Националния център за вертолетостроене „Мил и Камов“ Сергей Михеев, програмата за кацане на вертолета на новия кораб е задължителна.

„В крайна сметка всеки кораб има своя специфика, конфигурация, аеродинамика, завихряне. Затова обезателно ще се проведат облитания с хеликоптери, това е работен процес“, каза той, цитиран от „Российская газета“.

Припомняме, че след използването на Ка-52 в Сирия, вертолетите бяха изпратени за дълбока модернизация. В резултат на това „сухопътният“ вариант на Ka-52M „Алигатор“ получи оптикоелектронна система с телевизионни и топловизионни камери под носовата част. Той има увеличен обсег на откриване и разпознаване на целите.

Инсталиран е цифров привод за подобряване на точността на прицелване при използване на оръдията и радиолокационен комплекс „Арбалет-52“ с активна фазирана антенна решетка, както и система за активна защита от ракети с инфрачервени самонасочващи се глави „Витебск“.

Ракетното въоръжение на Ка-52М е унифицирано с въоръжението на хеликоптера Ми-28НМ, което позволява значително да се увеличи обхватът на поразяване на целта. Другите оръжия включват 30-мм оръдие с общ запас от 470 изстрела, разположено от дясната страна. На външното окачване хеликоптерът може да носи до 2000 кг боен товар.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest