Пригответе апетитна кайсиева торта от съветската епоха
През 1950-те по рафтовете на съветските супермаркети се появяват вкусни фантастични торти и сладкиши.
Един от тях е кайсиевият и той се превръща в незаменим елемент на празничната трапеза.
Абрикотинът е петслойна, къса сладка торта с крем с добавка от изкусителен кайсиев ликьор. Горната част се глазира с розова глазура и се украсява с шоколадова мрежа и ядки. Страните се поръсват с бисквитени трохи.
Удивително е, че тази вкусна торта рядко се е продавала в Съветска Русия, а още по-рядко се е приготвяла у дома. В края на краищата, много от домашно приготвените торти бяха също толкова добри, колкото и тези, приготвени в централните заводи за преработка на храни.
Торта като Абрикотин изисква не само значителни умения и владеене на техниката, но и точни везни, за да се получат правилните пропорции. Всички съветски торти, продавани в магазина, имаха рецепта, която трябваше да бъде одобрена в съответствие с държавните стандарти за готвене (наречени ГОСТ). И така, беше трудно да се пече Абрикотин в домашни условия поради повсеместния дефицит на необходимите съставки. Така или иначе, някои домашни рецепти, малко по-различни от тези в заводите, се предаваха между домакините.Пьотр Пестряев
В нашето семейство Абрикотин беше специална торта, която са пекли на сватбата на баба ми преди много години. На моята собствена скорошна сватба също имаше такава торта.
По принцип в приготвянето на Абрикотин няма нищо сложно – хлебно тесто, крем Шарлот, ядки и глазура. Но има някои кулинарни съвети, на които си струва да се обърне внимание. На първо място, блатовете се разточват много тънко и след това се нарязват равномерно.
Второ, трудно е да се приготви глазурата в домашни условия – трябва да имате термометър за захарта или да можете да определите температурата на сиропа само с много точно око. Затова замених глазурата с цветна глазура. Вкусът е същият, но се оказа, че е малко по-течна. Ивиците са направени с разтопен шоколад.
Абрикотинът, който се правеше в държавните центрове за преработка на храни в съветско време, имаше квадратна форма, но домашните варианти обикновено бяха кръгли, тъй като е много по-лесно да се пекат кръгли торти у дома. Що се отнася до името, след като се нарича Абрикотин, разбира се, че трябва да добавим кайсиев ликьор. Ако не можете да го намерите в магазините, тогава вземете какъвто и да е плодов ликьор по ваш вкус.
Продукти за 8 порции:
Олга Бровкина
За тестото:
- Брашно – 360 г
- Масло – стайна температура – 200 г
- Захар – 150 г
- Яйце – 1 бр (голямо)
- Бакпулвер – 1 ч.л.
- Щипка сол
За крема Шарлот:
- Масло – 160 г
- Яйчни жълтъци – 2
- Захар – 150 г
- Мляко – 110 мл
- Ванилова захар – 10 г
- Кайсиев ликьор – 2 с.л.
За глазурата:
- Пудра захар – 100 г
- Сок от цвекло – 1 ч.л.
- Кайсиев ликьор (или вода) – 2 с.л.
Допълнително:
- Фъстъци – 100 г
Приготвяне:
Вземете 1 голямо яйце, 120 г захар и щипка сол и разбъркайте добре до получаване на гладка смес.Олга Бровкина
Изсипете 300 г брашно, пресято с чаена лъжичка бакпулвер, както и 200 г омекнало масло.Олга Бровкина
Омесете тестото.Олга Бровкина
Разделете тестото на 5 равни части и една по-малка (тя ще ви е необходима за трохи); увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 20 минути.Олга Бровкина
След като се охлади, разточете всяка част и изрежете кръг с диаметър 20 см. Сложете всяко парче във фризера. Изпечете сладкишите един по един във фурната на 200°C за около 15 минути. Ще трябва да настържете бисквитите, за да направите трохи, и да ги печете във фурната още 30 минути, докато трохите станат кафяви.Олга Бровкина
Нека да подготвим кремаШарлот. Смесете жълтъка с млякото, добавете захарта и ваниловата захар. Оставете да заври на слаб огън и варете до сгъстяване в продължение на 4 минути. Варете крема на слаб огън, за да не се пресекат жълтъците. Оставете го да се охлади.Олга Бровкина
Разбийте 160 г масло до побеляване, добавете постепенно сиропа, като продължите да бъркате. Накрая добавете 1 с.л. кайсиев ликьор и ванилия.Олга Бровкина
Разделете крема на 6 части. Една част оставете настрана. Поставете 4 блата един върху друг, като намажете всеки с крем.Олга Бровкина
Сега е моментът да приготвите глазурата. Сварете цвеклото, настържете го и изстискайте сока му през тензух.Олга Бровкина
Смесете 100 г пудра захар с 2 с.л. сок от цвекло. Покрийте тортата с глазурата.Олга Бровкина
Поставете блата с розовата глазура върху тези, покрити с крем. Покрийте страните с останалата част от крема и поръсете страните с бисквитени трохи.Олга Бровкина
Украсете горната част на тортата – разтопете шоколада и го изсипете в малка целофанова торбичка; направете дупка и украсете тортата, като направите мрежа.ж Вашият съветски Абрикотин е готов. Накрая добавих малко пресни горски плодове. Можете да я украсите по свой вкус – с ядки или сметана. Приятного аппетита!Олга Бровкина
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com