Причините за взрива на подводницата Б-37 така и не се установяват

На 11 януари 1962 г. се взривява съветската подводница Б-37 по проект 641, стояща на въоръжение в Северния флот.

По неизвестни причини избухват всички боеприпаси на подводницата – 11 торпеда. Загиват 59 души от екипажа на Б-37 и 11 души от близката подводница С-350.

Б-37 е заложена в Ленинград на 18 юни 1958 г. в завод № 196 „Судомех“. На 5 ноември същата година тя е пусната на вода. На 3 януари 1960 г. подводницата влиза в състава на 33-ата подводна дивизия на Северния флот, базирана в Полярни. Всъщност през август същата година тя участва само в едно ​​учение в Атлантическия океан – „Метеор“, пише „Российская газета“.

На 11 януари 1962 г. подводницата стои на военното пристанище в Полярни. Наблизо e разположена още една подводница – С-350. На сутринта в Б-37 има мощен взрив. Той е толкова силен, че първото и второто отделение са напълно унищожени. Взривяват се всички 11 торпеда.

Загиват 59 от членовете на екипажа, намиращи се на борда. През люка на седмо отделение са спасени 7 моряци, трима излизат през надстройката. Командирът Анатолий Бегеба е изхвърлен във водата и оцелява. Освен това е повредена близката С-350, където загиват 11 души. Общо 79 души стават жертви на експлозията, сред тях са членове на резервния екипаж и състава на бреговата база, а 52 други са ранени. И двете подводници потъват, но по-късно са издигнати на повърхността. 

Правителствена комисия започва разследване. Тя представя няколко основни версии. Първата – по време на натоварването едно от торпедата получава механична повреда. Може би моряците решават сами да го поправят. Следователно те започват заваръчни работи с помощта на горелка. Поради това повреденият снаряд избухва, а след това се взривяват и другите.

Втората е небрежност на войник от вахтената служба, който, при презареждане на автомата си, случайно стреля в торпедото, което в този момент се натоварва в първото отделение.

Третата е фабричен дефект на торпедото. Причината за инцидента обаче така и не е потвърдена.

На заседание на военния трибунал капитанът 1-ви ранг Анатолий Бегеба се защитава сам, като отказва адвокат. Военният трибунал оправдава командира на подводницата, но истинската причина за трагедията не e посочена.

Анатолий Бегеба по-късно преподава във военноморското училище. Умира през 2002 г. в Санкт Петербург. А в началото на май 1963 г. взривената подводница е изведена от състава на Северния флот и утилизирана.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest