Общество

При каква температура замръзват руснаците?

Възможно ли е да се наслаждавате на живота, когато навън температурата е 50°С под нулата?

Разбира се, казват руснаците, особено ако вчера е било минус 60°С!

Русия традиционно се свързва със сняг и студ, а руснаците се считат за толкова издръжливи, че ядат сладолед на открито, дори когато е студено. Вярно ли е, че не се страхуват от студеното време? Решихме да разберем от жителите на различни части на страната как те определят студеното време. 

Сибирските студове са най-тежки

Дете играе в снежна преспа в двора на жилищна сграда в Норилск

Дете играе в снежна преспа в двора на жилищна сграда в НорилскСтрингер/Sputnik

Най-студените руски градове – Оймякон, Верхоянск, Воркута, Норилск и други – се намират в Сибир и Далечния изток. Студове от 40°С под нулата са често срещано нещо тук, зимното време се задава през октомври и продължава до май, а не целият сняг се топи дори през лятото. Освен това различните райони имат свои собствени метеорологични характеристики. Например, в Норилск зимите са сурови не толкова заради ниските температури, колкото заради лудите ветрове, които буквално ви събарят.

„Имаме относително сух климат, затова смятам, че е студено, когато температурата падне до 30-35°С под нулата (при условие че няма вятър). Когато температурата е 45°С под нулата или по-ниска, това е ледено време, което обикновено е придружено от мъгла“, казва Яна Леушева, фотограф от Норилск. „Вятърът се чувства като минус 60°С. Понякога, когато температурата на въздуха е само минус 25°С, но има северен вятър, замръзвате до кости. Опитваме се да се стоплим, като обличаме термо бельо и топли гащеризони и, ако е възможно, оставаме вкъщи“. Яна казва, че в температури по-ниски от 45°С под нулата учениците на възраст от седем до 15 години са освободени от посещение на уроци, но това не се отнася за учениците от гимназията.Температурата на въздуха в град Якутск е минус 50 градуса.

Температурата на въздуха в град Якутск е минус 50 градуса.Евгений Софрониев/TASS

„Когато температурата на въздуха тук се повиши до минус 50°С, хората казват, че е станало по-топло, а за студено се счита, когато температурите паднат под минус 60“, казва Илген Аргистахов, блогър от Оймякон в Якутия, най-студеното постоянно населено място на земя. Именно тук през 1933 г. е регистрирана най-ниската температура – от минус 67.7°C. „Зимите ни са студени, но в някои години има повече топли дни в тях, понякога дори се затопля до минус 40°C. Но неизменно всяка година при нас има температури от минус 60°С, – казва Илген. – Ако не се лъжа, при минус 56°С учениците имат право да не ходят на училище. Но възрастните работят при всякакво време. Просто се опитваме да се обличаме топло, за да не ни е студено“.

В южната част на Сибир зимите са много по-топли – в сравнение със северната, разбира се. „Обикновено през зимата имаме температури от 20°C до 40°C под нулата. През последните години около минус 20°С през деня. Сняг има много, обикновено е облачно, сухо и ветровито. Става ми студено при температури под минус 30°С“, казва Марина Крилова от град Кемерово. „При минус 30°С почти всички ходят на училище и всички винаги ходят на работа както обикновено. Просто обличаш по-топъл пуловер и заминаваш“.

На Черно море е студено и няма сняг

Момиче снима снежен човек на плажа в квартал Адлер в Сочи.

Момиче снима снежен човек на плажа в квартал Адлер в Сочи.Артур Лебедев/Sputnik

Всъщност климатът в Русия е много разнообразен: жителите на южните градове не виждат често сняг, така че когато го видят, това необичайно време се превръща в новинарски репортажи. Например този януари валя сняг в Сочи за първи път от пет години, така че социалните мрежи моментално се изпълниха със снимки на ледени палми и снежни човеци на плажа. Обикновено местните жители имат друг проблем – студен вятър от морето, от който е трудно да се скриеш.

„Чувствам се неудобно при минус 3-5°C и ми е студено при минус 6°C, особено когато е ветровито“, казва Александра Матвийченко от Сочи. „Но времето тук се променя толкова бързо! Днес е минус 3°С и съм с кожено палто, но само преди седмица беше плюс 14°С и тренирах на открито с тениска. „Александра казва, че през зимата носи есенно яке по-често от зимно палто защото зимите в Сочи са меки и много удобни. „Честно да ви кажа, сега вече знам колко се радвам на зимите в Сочи. Тази година това е първата седмица, когато температурата на въздуха е под нулата и има сняг. Дълго време не бях виждала сняг в Сочи!“Момиче по време на каляване на Богоявление в Черно море в Севастопол

Момиче по време на каляване на Богоявление в Черно море в СевастополКонстантин Михалчевский/Sputnik

Истинската зима дойде и в Крим. „Тази година зимата е снежна. Отдавна не сме имали сняг, който да остане на земята три дни. Обикновено, когато вали сняг, снегът се топи в рамките на два часа и температурата рядко пада под нулата“, казва Римма Зайцева от Севастопол и добавя, че най-неприятното е хаплив вятър. „Онзи ден беше минус 4°C и ветровито и се чувстваше като минус 14°C. Обикновено януари и февруари са особено ветровити и морето е бурно“. Римма казва, че е живяла дълго време в Урал, така че студовете в севастополски стил изобщо не я плашат, въпреки че, добавя тя, хората в Крим носят кожуси и топли пухени палта и също обличат децата си много топло. 

Основното нещо е влажността

Жена на плажа на крепостта Петър и Павел в Санкт Петербург.

Жена на плажа на крепостта Петър и Павел в Санкт Петербург.Алексей Даничев/Sputnik

Много руснаци казват, че когато е сухо и слънчево е много по-лесно да се справиш със студеното време, отколкото когато е влажно. „Когато температурата е под нулата и има вятър, това е ужасно! Дори минус 5°С се чувстват като минус 100°С“, казва Валентина Пахомова от Санкт Петербург, град, известен с безкрайните си дъждове. Зимите тук често са влажни и с киша, от която не можете да се скриете никъде.

„Въпреки че съм роден на Сахалин, не обичам студеното време и ми е студено, когато температурата падне под минус 10°С“, казва Евгений Кириенко от Южносахалинск. Времето на острова е много разнообразно: на юг зимните температури обикновено са около 15°С под нулата, влажно е, но няма силен вятър, докато на север, само на 300-400 км, може да бъде до минус 40°С. „Веднъж бях във Владивосток за една седмица. Температурата там беше минус 12°C и беше много ветровито. И въпреки че беше слънчево, ми беше два пъти по-студено, отколкото на Сахалин, – спомня си Евгений. – А в Хабаровск беше два пъти по-студено, отколкото във Владивосток заради вятъра“.Снежна буря удря остров Сахалин, Русия

Снежна буря удря остров Сахалин, РусияЮрий Ким/TASS

В Москва температурите през зимата обикновено не падат под минус 20°С, а центърът на града обикновено е по-топъл от покрайнините. Но понякога става много снежно и ветровито, със силни снежни бури, които покриват пътищата в сняг, и духа хапещ влажен вятър. „Обикновено става наистина студено при температури под минус 15°C, – казва Дария Соколова от Москва. – Но бих излязла на разходка при всяко време“.Член на зимния плувен клуб

Член на зимния плувен клуб „Моржовете на столицата“ по време на Богоявленско къпане в река Москва край Щукино.Максим Блинов/Sputnik

За да не изстинат и да се насладят на зимата, някои руснаци практикуват закаляване. „По-рано реагирах зле на студове по-големи от минус 20°С – казва Иля Потапов, член на „Павлопосадските моржове“ от Московска област. – През 2012 г. започнах да се потапям на Богоявление, а през 2016 г. започнах да практикувам закаляване. След първата година на обучение за закаляване открих, че е по-лесно да вляза в студена вода и като цяло да понасям студа“. Той добавя, че сега е свикнал с всякаква температура на водата и въздуха. „Изобщо не ми е студено. Сега е минус 12°С и съм с летни обувки. Но като цяло, разбира се, нося зимни дрехи, защото човек трябва да поддържа топлината на главата и краката си“, казва Иля. 

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest