През тази година Таманската дивизия ще получи самоходки „Коалиция-СВ“

Таманската моторизираната дивизия през 2021 г. ще получи за първи път на въоръжение дивизионен комплект от най-новите самоходни гаубици „Коалиция-СВ“. Това съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг (ЗВО).

Те отбелязаха, че към съединението се планира да се изпратят 18 единици междувидов артилерийски комплекс 2С35 – под тази маркировка самоходката е вписана в армейските договори. Притежава мощно 152-мм оръдие 2А88. То може да произвежда над 10 изстрела в минута. В състава на въоръжението на гаубицата влиза и дистанционно управляема установка 6С21 с 12,7-мм картечница „Корд“. Самоходната гаубица е оборудвана и със съвременна система за автоматизация на процесите на насочване на оръдието, избор на цели и навигация, пише „Российская газета“.

Комплексът „Коалиция-СВ“ е базиран на платформата на танка Т-90. Самоходката е предназначена да поразява цялата гама наземни цели – от командните пунктове и точки за връзка до артилерийските и минохвъргачни батареи, бронирана техника и средства за противовъздушната и противоракетна отбрана (ПВО-ПРО), както и живата сила на противника. Новата гаубица ще достига всички тези цели на разстояние 70 км.

Работните места на артилериста и командира на самоходната артилерийска установка са оборудвани с цифрови дисплеи и са интегрирани в единна автоматизирана система за управление на тактически звена. Тя позволява получаване на целеуказания чрез цифров канал за връзка, осъществяване денонощно наблюдение на терена.

От пресслужбата на ЗВО съобщиха, че през септември тази година самоходният дивизион „Коалиция-СВ“ в състава на Таманската дивизия ще бъде включен в международното учение „Запад 2021“.

източник:

Pin It on Pinterest