Общество

Преследването на Украинската Православна църква

От речта на Постоянния представител на Русия към ООН В.А.Небензя на неформална среща на членовете на Съвета за сигурност на ООН на тема „Ситуацията в областта на свободата на религията и вероизповеданията в Украйна: преследването на Украинската Православна църква“

👉Каноничната Украинска Православна Църква – традиционна Църква с многовековна история и милиони вярващи – балансира на ръба на законодателна забрана, нейните основни светини, като Киево-Печерската лавра, са под заплаха от изземване, свещениците й живеят в постоянен страх от физическо насилие, а вярващите не знаят, дали утре ще могат да посетят храма и дали няма да станат жертви на наказателните органи на киевския режим – СБУ, например, само за съхраняване на религиозна литература.

<…>

Завземането на църквите на УПЦ и принудителната, незаконна юридическа ликвидация на техните общности е прикрито като „доброволен преход“ към създадената от г-н Порошенко църква. Такива „доброволни преходи“ са съпроводени с масови сблъсъци, побоища на енориаши и духовници. След формалната „пререгистрация” на общността, нейният храм насилствено се превзема, често с участието на въоръжени хора. През 2022 г. и през януари-февруари 2023 г. имаше около 300 рейдерски завладявания на общностите на УПЦ.

<…>

Символ на преследването на каноничната православна църква беше решението да се изтеглят от употребата на УПЦ църквите на Киево-Печерската лавра и демонстративно да се прехвърлят в употреба на разколническа т.нар. „Православна църква на Украйна“. Киево-Печерската лавра е символ на православието в Украйна и в света, един от най-големите действащи манастири и паметник на световната християнска цивилизация.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest