Представиха на Путин проекта за самолетоносач „Ламантин“ и фрегатата „Гепард-3.9“

Самолетоносачът от клас 11430Э „Ламантин“ е предназначен за обезпечаване на оперативната база и разполагане на авиационна бойна група (включително различни видове безпилотни летателни апарати с корабно базиране), които да се използва срещу военноморски вражески (повърхностни и подводни) цели, както и срещу наземни цели, в океана, морето и крайбрежния театър на бойните действия.

По време на посещението на президента в Севастопол в негова чест бе организирана демонстрация на перспективна военноморска бойна техника. Бяха представени модели, проектирани от конструктори от корабостроителни компании в рамките на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК). На базата на патрулните кораби клас 11661 („Татарстан“ и „Дагестан“), руските конструктори са разработили концепция за фрегата от ново поколение, която ще носи експортното означение „Гепард-3.9“.

Тези два кораба са оборудвани с различно ракетно въоръжение. „Татарстан“ има на въоръжение противокорабна ракета Х-35УЭ „Уран“, която има обхват 260 км, докато „Дагестан“ е въоръжен с морската версия на крилатата ракета „море-море“ „Калибр-НК“, която според официални данни може да удари целта си на разстояние 300 км. Корабите са въоръжени и с артилерийски средства, които имат 76,2-мм оръдие, сдвоено с високоскоростно ротационно 6-цевно 30-мм оръдие АК-630М.

Що се отнася до фрегатата „Гепард 3.9“ – това е кораб, който в момента показва забележителни експортни резултати. Корабите с това означение се правят предимно за износ. В момента четири кораба от този клас са на въоръжение във Военноморските сили (ВМС) на Виетнам. Те предизвикват особен интерес в света поради своята универсалност и могат да изпълняват задачи в сферата на бойното патрулиране, защита на конвои, търсене на вражески подводници и тяхното наблюдение.

Според РИА „Новости“ на руския президент е представен още един проект. Това е разработка на боен кораб от клас 11664. Корабът е дълъг 110 м, а водоизместимостта му достига 2500 т. Според тези размери това е кораб, намиращ се на границата между корвета и фрегата. Увеличените размери позволяват значително по-голямо пространство за въоръжение и друга бойна техника.

Благодарение на тази концепция новите кораби ще могат да носят до 16 крилати ракети вместо 8, да разширят възможностите си за ПВО и да открият пространство за палубни противоподводни вертолети.

Един от главните инженери на корабостроителната корпорация „Ак Барс“ Дмитрий Кабиров заяви, че е завършен цялостният технически проект на новата корвета и се очаква решението на руското министерство на отбраната за неговата реализация.

Вниманието беше привлечено и от перспективния самолетоносач от клас „Ламантин“, разработен от Невското проектно-конструкторско бюро. На палубата и вътрешните хангари могат да се разположат до 60 самолета от различни видове, хеликоптери и дронове.

Самолетоносачът клас 11430Э „Ламантин“ е предназначен се обезпечаване на оперативната база и разполагане на авиационна бойна група (включително различни видове безпилотни летателни апарати с корабно базиране) и могат да се използват срещу вражески, военноморски (повърхностни и подводни) цели, както и срещу наземни цели, в океана, морето и крайбрежния театър на бойните действия. Тези кораби могат да се използват и за поддръжка на ударната група на ВМС на Русия, включително операции на морския десант, където техният авиационен компонент може да бъде използван за получаване на въздушно превъзходство над района, където е разположен десантът.

За разлика от предишния самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, обещаващото „плаващо летище“ на руската армия ще се захранва от атомна енергийна единица. Общата му водоизместимост ще бъде между 80-90 000 тона. Максималната му дължина ще бъде 350 м, автономност в открито море до 120 дни и максимална скорост до 30 възела. Екипажът на кораба ще се състои от 2800 души + 800 души, обслужващи авиационната група, базирана на кораба.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest