Общество

Преди и след: известният курорт Кисловодск ще бъде превърнат в град на спорта

Старият град ще бъде обзаведен със зелени пешеходни зони, планински спортни местности и нов модерен аква комплекс.

Мислите си, че всички балнео и СПА курорти са спокойни места, предназначени за възрастни хора? Помислете отново! Добре дошли в 200-годишния южен град Кисловодск (област Ставропол), където поетите Александър Пушкин и Михаил Лермонтов, писателят Лев Толстой и певецът Фьодор Шаляпин прекарвали летните си ваканции в наслаждение на водните извори на Нарзан сред Кавказките планини. В края на юли московски архитекти от бюрото „Стрелка“ и фонда „Дом.РФ“ представиха стратегически план в периода до 2030 г. за превръщане на Кисловодск в град на активния спорт. Предоставяме ви горещи новини от кухнята – как именно ще се трансформира Кисловодск през следващите 10 години!

1. Нов аква център

Google Maps; Dom.RF/Strelka KB

В Кисловодск има голямо разнообразие от природни забележителности: планини, скали, гори; единствено липсва море. За тези, които обичат да плуват през лятото, в източния парк на града ще бъде изграден нов многофункционален аква комплекс с няколко басейна, спа център и зони за отдих.

2. Велосипеден град

Dom.RF/Strelka KB

Архитекти събраха над 500 градски идеи от местните жители и ще превърнат града в нова атрактивна дестинация на руската карта: тя ще бъде не само идеална за медицински туризъм, но и за спортисти и активни бизнес пътуващи.

Активните туристи, които обичат катеренето и планинското колоездене, ще се насладят на повече от 35 км нови колоездачни и пешеходни пътеки в националния парк на града. Дължината на съществуващите популярни туристически пътеки ще бъде увеличена в цели 2 пъти.

3. Запазване на архитектурното наследство

Dom.RF/Strelka KB

Урбанисти предлагат да бъде приложено архитектурно регулиране за историческата част на града. Около 180 фасади в центъра на Кисловодск трябва да бъдат ремонтирани в еднакъв стил, който трябва да показва душата на южния град. Новите сгради трябва да съответстват на стила и да не противоречат на архитектурната хармония на фасадите им.

4. Нов дизайн за входовете на парка

Dom.RF/Strelka KB

Националният парк в Кисловодск е любимата част на града – както за местните, така и за туристите. Освен гора, тук можете да намерите и пешеходен булевард, търговски центрове и цяла улица с ресторанти. Всички 21 входа към парка предстои да бъдат изградени в нов стил.

5. Приветстващ паметник

Dom.RF/Strelka KB

Ако се движите по проспект „Победа“, главната улица на Кисловодск, свързваща жилищни райони и историческия център на града, скоро ще видите огромен паметник във футуристичен стил (според новия план). Идеята е да се подчертае, че вече се намирате в курортна зона.

6. Нови дейности в нов парк

Dom.RF/Strelka KB

Около река Аликоновка ще се появят нови инфраструктурни зони за активни хора: въжен парк, планински велосипедни пътища, детски площадки, както и нови насипи по продължението на реката.

7. Ограничения за автомобили в курортните зони

Dom.RF/Strelka KB

Кисловодск е малък град: там живеят само 130 000 души, което означава, че наистина няма да имате нужда от кола, за да се предвижите от едно място до друго. Освен това градът е разположен в планински гори (само територията на парка е 966 хектара!) и затова е много важно екологията тук да бъде запазена. Ето защо урбанистите решават да ограничат входа в зелената част на града за по-стари автомобили, които не отговарят на еко-клас Eвро-5. Те също планират създаването на станции из целия град за взимане под наем на велосипеди и скутери.

8. Повече кафенета вместо паркинги!

Dom.RF/Strelka KB

Нови широки тротоари с нови ресторанти, летни кафенета и туристическа инфраструктура ще се появят в близост до Николската катедрала в центъра на града. Изоставените сгради там ще бъдат превърнати в нови хотели и къщи за гости. Освен това там ще бъде изградена и нова станция с лифтове, която ще свързва тази част на града с наблюдателните площадки, намиращи се в по-високата част на парка.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest