Общество

Преди 90 години в СССР се провежда първият въздушен десант

Преди 90 години, на 2 август 1930 г., по време на учение край Воронеж се провежда първото спускане с парашути в СССР.

Започва да се мисли за този метод на прехвърляне на войски още с появата на военната авиация, а по време на Първата световна война (ПВС) в тила на противника самолети вече доставят разузнавачи, но това са така наречените „кацащи“ десанти, без използване на парашут. Тогава те са били използвани само за спасяване на пилоти.

Темата за използването на парашути по време на десант през 1928 г. е повдигната на една от срещите на ръководството на ВВС от пилота Леонид Минов. След това му е предложено да замине за САЩ, да изучава парашутизъм, методите за обучение на американски пилоти за скачане и закупуване на парашути за ВВС на СССР, пише „Российская газета“.

През 1929 г. Минов лети до САЩ, където му е предложено лично да направи скок с парашут. Той се съгласява и на 13 юни 1929 г., според всички правила, скача с парашут от 500 м и каца безопасно. Така той става първият военен парашутист в СССР.

След първия скок американският парашутист Барт Уайт го кани да участва в състезание за точност при кацане – да скочи от самолет от 400 м и да кацне в кръг с диаметър 35 метра. Въпреки факта, че сред участниците има опитни парашутисти, Минов отново се съгласява и според резултатите от състезанието той става трети, две позиции пред самия Уайт. По-късно той прави още един – трети скок и получава диплома за парашутист.

След завръщането си в родината командирът на ВВС Петър Баранов решава да въведе парашути в авиацията – Минов е трябвало да провежда учения в базата на 53-та ескадрила на 11-та въздушна бригада на Московския военен окръг, която е базирана във Воронеж. Помощник на Минов е младият пилот от 11-та въздушна бригада Яков Мошковски.

В книгата на тестовия пилот Игор Шелест „С крыла на крыло“ срещата му с Минов е описана по следния начин: „Другарю командир, ако се стигне дотам да избирате желаещите да скочат с парашут, тогава, имайте предвид, аз съм първият“.

На 26 юли Минов прави демонстративен скок, който всъщност става първият тренировъчен скок с парашут в СССР, а по време на скока Мошковски се приземява на строеж на сграда, откъдето е свален с помощта на пожарен кран. Този инцидент обаче не повлиява по никакъв начин на хода на учението. Пилотите виждат, че инструкторите след скоковете са цели и невредими, и също се съгласяват да скочат.

Минов припомня, че в онзи ден преди скока той бил много притеснен, но се опитал да не бъде забелязан, за да не изплаши пилотите, а напротив, да събуди интереса им към това.

Наборът се провежда от 26 до 29 юли. През това време се събират 30 парашутисти – доброволци, които извършват 59 скока от двумоторния самолет Farman F.60 Goliath. Ученията са докладвани за успешни на Баранов, който веднага си поставя нова задача – за два-три дни да подготви 10-15 души за групов скок и „да демонстрира спускането на група въоръжени парашутисти за саботажни операции на територията на „врага“.

За това са избрани 10 от най-опитните кадети от 30 парашутисти. Поради товароносимостта на самолета от седем души е решено спускането да се извърши на два етапа. Първата група от петима се оглавява от Минов, втората, също от петима пилоти, от Мошковски. 

На 31 юли подготовката приключва. Всеки парашутист знае мястото си в самолета и мисията си на земята. На 2 август 1930 г. в 9:00 ч. самолетът с първата група десантчици, ръководен от Минов, излита. Заедно с тях, за да се изясни мястото на спускане, е и Мошковски. За спускане избират празно поле с размери 600 на 800 м близо до ферма „Клочково“, на 2 км от Воронеж.

Първата група каца от 350 м за 5 секунди. Тогава самолетът полита за втората група. През това време от 150 м три самолета P-1 пускат две меки пощенски чанти и четири кутии с оръжие и боеприпаси. Парашутистите започват да ги разопаковат. Самолетът доставя втората група от 500 метра. Те кацат до първата група, след известно време се събират, привеждат оръжието си в бойна готовност и се придвижват напред, за да изпълнят бойна мисия, която е успешна.

Тази операция слага началото на въздушно-десантните мисии в страната. По време на провеждането на операцията дори правят документален филм „Парашут“, който се превръща в учебно помагало за бъдещите парашутисти и оттогава 2 август 1930 г. се счита за рожден ден на ВДВ. Сега на мястото на първото кацане, близо до Академията на изкуствата на ул. „Генерал Лизюков“ във Воронеж, има гранитен камък и паметна плоча с надпис: „Тук на 2 август 1930 г. е извършен първият въздушен десант в СССР от дванадесет души“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest