Общество

Преди 77 години германците атакуват Кавказ откъм Черно море

Утрото на 9 октомври 1943 г. частите на 56-та армия на генерал-лейтенант Андрей Гречко освобождават от немците Чушката коса и северната част на Таманския полуостров – така завършва 442-дневната битка за Кавказ.

На 25 юли 1942 г. започва немската операция „Еделвайс“, припомня „Российская газета“. Настъплението към Кавказ под командването на генерал-фелдмаршал Вилхелм Лист се състои от 170 000 войници и офицери на Вермахта, 1130 танка, 4540 оръдия и миномета и около 1000 самолета. След превала на Главния Кавказки хребет фашистите се стремят да пробият към Иран и Турция. Всички са толкова уверени в победата на Хитлер, че преди настъплението дори основават нефтени компании „Ost-Öl“ и „Karpaten-Öl“.

Първият удар поемат войските на Южния фронт под командването на Родион Малиновски край Харков и Ростов на Дон. Като се възползват от техническото си превъзходство, до средата на август немците превземат Ставропол, Армавир, Майкоп, Пятигорск, Черкеск, Краснодар и голяма част от Новоросийск. Планинските стрелци превземат превалите на Главния Кавказки хребет, а по хълмовете на Елбрус са издигнати фашистки знамена. В плен падат 309 000 червеноармейци, но в отбранителните боеве успяват да спрат врага.

„След поражението край Орджоникидзе и поредните несгоди в района на Туапсе хитлеристите по целия Кавказки фронт се заравят дълбоко в земята, като разчитат на тихо презимуване. При щурма на гр. Малгобек завзехме секретни документи, включително заповед на Хитлер от декември 1942 година. Според нея: „Бреговете на Терек, изобилстващи с населени пунктове, са най-благоприятната зимна граница, от която трябва на всяка цена да се задържи за покоряването на Кавказ през пролетта“, пише в спомените си генерал Иван Тюленев.

Зимата на 1943 г. започва контранастъпление. Фашистите атакуват 1,54 млн. души, 11 000 оръдия, 1278 танка и 900 самолета. Вермахтът разполага с 743 00 души, 5000 оръдия, 700 танка и 530 самолета в Кавказ, но за два месеца съветските части с боеве изминават 600 км и излизат на Таманския полуостров. Там пътят им е преграден от предварително издигнатата отбранителна линия. В съветските документи тя се нарича „Синята линия“ – в немските – „Готенкопф“ или в превод „Готска глава“.

Със силите на военнопленниците и местните жители фашистите издигат 577 бетонни и метални точки, установяват 37 км минни полета с плътност от 2500 мини на километър. Дължината на оградите е 87 км. Дълбочината на отбранителната линия е цели 25 км. Таманският полуостров и покрайнините на Новоросийск буквално са затрупани с оръдия, зенитни ракети и картечници.

Генералният щурм на фашисткия плацдарм започва в нощта на 10 септември и след 6 дни боеве Новоросийск е освободен. Тесните провлаци между речните устия с разположените над тях височини позволяват на германците да задържат настъплението с незначителни сили. Съветските войски са принудени да вземат укрепителните височини с фронтални удари. И все пак на 3 октомври е освободен Таман, а до утрото на 9 октомври немци не остават и на Чушката коса.

Общите загуби за Червената армия в битката за Кавказ са от над 593 000 души, включително безвъзвратни – 276 000. Германия, Румъния и Словакия губят над 420 000 души. Медал „За отбрана на Кавказ“, учреден през 1944 г., получават около 870 000 войници и офицери на Червената армия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest