Празник на ДУМА и на левия печат

Никакъв коварен вирус не може да спре този устрем и този празник. Днес пак си го честитим и винаги ще го честваме…

Преди 27 години, през 1993 г., по инициатива на Стефан Продев 1 май стана и Празник на ДУМА – по подобие на фестивалите на левите издания във Франция и Германия. След това денят се превърна в Празник на ДУМА и на левия печат.

Така се роди уникална за страната ни традиция – всяка година след първомайското шествие Борисовата градина се изпълваше с десетки хиляди хора. Старо и младо, цели фамилии – от най-възрастните до невръстните, приятели, синдикалисти, журналисти от всички леви медии, народни представители, известни учени, артисти, почти целите творчески съюзи, се превръщаха в огромно семейство, в многохилядна слънчева усмивка. Даже лицата на конните полицаи охранители бяха слънчеви.

Градината бе Мястото, където всички си определяха среща с постоянното: „Ще се видим на празника“. Множеството се струпваше край масите на левите печатни издания и на левите издателства, отрупани с най-стойностните книги на света. Всички знаеха, че край щандовете могат да получат автограф от знаменити български писатели, които неизменно участваха в празника. Люлки, пързалки, колелета, автомобилчета привличаха децата; възрастните сядаха на по бира; песни, хора, естрадата празна не оставаше. Само хора с чисти сърца могат да празнуват и да се веселят така.   

Никакъв коварен вирус не може да спре този устрем и този празник. Днес пак си го честитим и винаги ще го честваме. Защото „короните“ на властта и днес нехаят за бедността, и днес се опитват да сложат намордник на свободното ляво слово – най-свободното в България.

ДУМА е вестникът на мечтателите, на интелекта, на всички, които търсят истината, на почтеността. Защото е закърмена с вярата, че „свободата на словото е майка на всички свободи“. Тази свобода не идва даром, напротив – за нея се воюва. Нека и днес, макар и в домовете си, да сме заедно!

Горе сърцата!

ВЕЛИАНА ХРИСТОВА, вестник „Дума“

Pin It on Pinterest