Общество

Пясъчни „ябълки“: апетитни печива от съветската домашна кухня

Тези „зелени ябълки“ не са за поддържане на добра фигура, а за забавление.

От използването на спанак като естествена боя до оформяне на тестото тези сладкиши си струват всяка една минута, прекарана в кухнята ти.

Струва ми се, че когато става дума за съветските сладкарски изделия, има особено увлечение към печивата във формата на плодове и зеленчуци, които изглеждат удивително реалистично. Според мен това може да се дължи на факта, че по съветско време в магазините е имало малко разнообразни сладости и печива, та затова тези невероятно домашни рецепти са били начин да се постигне разнообразие, особено когато е ставало въпрос да се достави удоволствие на децата.

Вече се научихме как се правят „праскови“ и „гъби„, така че сега е ред на „ябълките“! Идеята е почти същата: приготвяне на един от основните сладкиши, оцветяване и оформяне, така че да станат възможно най-реалистични. В тази конкретна рецепта най-интригуващата част определено е оцветяването: зеленото е от натурално спаначено пюре вместо гел оцветители за храна или прахчета, използвани в повечето рецепти за получаване на зелен цвят. Честно казано обичам този вид рецепти не толкова заради естествените съставки, като спанак, вместо гел, колкото заради възможността да подобря кулинарните си умения и да придобия нов опит в печенето.

Определено най-добре е да приложиш тази рецепта заедно с деца. Приготви няколко ленени или тиквени семки за декорация, както и карамфил за автентична имитация на „опашки“ на ябълки – и се наслади на процеса и, разбира се, на вкусния краен резултат.

Необходими продукти:

Виктория Дрей

  • Спанак – 70 г
  • Брашно – 230 г
  • Жълтъци – 2 бр.
  • Краве масло – 100 г
  • Захар – 70 г + малко за овалване
  • Студен лимонов сок – 1 супена лъжица
  • Лимонова кора – 1 супена лъжица
  • Бакпулвер – 1 чаена лъжица
  • Щипка сол

+ Карамфил и ленено/тиквено семе за декорация

Приготвяне:

Започни със спанака: сложи в гореща вода и остави да ври 1-2 минути.

Виктория Дрей

След това отцеди, остави малко да се охлади и изстискай силно.

Виктория Дрей

В хаванче стрий спанака на пюре – този процес отнема известно време. Препоръчвам също да се прецеди през сито, след като е стрито в хаванчето, за да се получи най-гладката консистенция на пюре.

Виктория Дрей

Когато приключиш със своя DIY зелен цвят, премини към тестото за сладкиша. В купа разбий жълтъците със захарта, докато сместа стане по-въздушна и бледожълта.

Виктория Дрей

Добави омекналото краве масло, солта, лимоновия сок и кора и разбъркай.

Виктория Дрей

Сега е ред на брашното: пресей го заедно с бакпулвера и разбъркай – трябва да получиш класическо пясъчно тесто.

Виктория Дрей

Сега отдели ¼ от тестото и добави спаначеното пюре в по-малката част.

Виктория Дрей

Меси, докато получиш равномерен зелен цвят, и го остави настрана в хладилника.

Виктория Дрей

Върни се към по-голямата част от тестото, добави 1-2 супени лъжици ледено студена вода, ако прецениш, че то е твърде пясъчно, за да работиш с него. Омеси еластично тесто и го оформи в хубав цилиндър.

Виктория Дрей

На лист хартия за печене разточи зеленото тесто много тънко, отрежи ръбовете така, че да пасне на размера на цилиндровата част.

Виктория Дрей

Равномерно увий цилиндъра в слоя от спаначеното тесто, като направиш ръба „безшевен“.

Виктория Дрей

Накрая поръси цилиндъра със захар навсякъде, завий със стреч фолио и остави в хладилника 40-60 минути да стегне.

Виктория Дрей

След това с най-острия нож нарежи цилиндъра си на кръгове с дебелина около 1 см.

Виктория Дрей

Работейки с всеки кръг поотделно, го оформи като резен ябълка и украси със семена, като използваш ръкавици. Започнах с ленени, но след това забелязах, че половинките тиквени семки изглеждат още по-реалистични.

Виктория Дрей

Когато приключиш с всички „ябълки“, ги постави в тава, покрита с хартия за печене, и сложи във фурната при 190°C за 20-25 минути.

Виктория Дрей

Остава само да оставиш твоите ябълкови бисквитки да изстинат напълно и да им се насладиш – приятного аппетита!

Виктория Дрей

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest