Общество

Поздравление от Министъра на външните работи на Руската Федерация С.В.Лавров по случай Деня на руския език

💬 На 6 юни отбелязваме 225 години от рождението на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин и на същата дата отбелязваме Международния ден на руския език.

На родния език на А.С.Пушкин и Л.Н.Толстой, Ф.М.Достоевски и Ф.М.Тургенев са създадени световно признати постижения на руската култура и наука. Трудно е да се надцени ролята на руския език като средство за междуетническа и международна комуникация: днес той се говори от повече от 250 милиона души на планетата.

Търсенето му се потвърждава от широкото използване на различни многостранни структури като официален или работен език. Денят на руския език е включен в международния календар на значимите дати на ООН – в рамките на програмата за развитие на многоезичието и културното многообразие.

Широкото използване на руския език, общата история, широките икономически и междуличностни връзки създават солидна основа за укрепване на интеграционните процеси в евразийското пространство. <…>

🤝 Убеден съм, че честването на Деня на руския език, посветен на годишнината на великия Поет, ще послужи за развитието на междудържавното хуманитарно сътрудничество, ще поддържа атмосферата на приятелство и доверие между народите.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest