Общество

Поздрав от СССР, който се вижда от космоса!

Жителите на СССР пращат поздрави на потомците си от миналото под формата на гигантски надписи от дървета.

Това не е шега.

В Съветския съюз обичат всичко монументално и тези послания към бъдещите поколения са доказателство за това. От земята те приличат на обикновени гори, но от птичи поглед се оказва, че това са надписи от дървета. Те са правени по 2 начина: или дърветата се изсичали в определена последователност, или специално се засаждали нови, които с времето растели и се превръщали в надпис.

ArtTourist

Преди единствено местните жители знаели за тези „поздрави от СССР“, но днес те лесно могат да се видят на сателитни снимки. Към днешна дата са открити около 50 такива надписа.

Google Maps

Масовото засаждане на дървета започва през 70-те години на миналия век из цялата страна. Първият повод за такъв необичаен пейзажен дизайн става 100-годишният юбилей на революционера и основател на СССР Владимир Ленин. Затова и повечето от оцелелите надписи са посветени именно на него.

Google Maps

Най-известен от тях е надписът в Курганска област „Ленин на 100 години“. Той е направен от работници на местното лесничейство между селата Труд и Знание. Те засаждат гора от 40 000 бора, която се простира на 600 м дължина и днес вече достига до 80 м височина. 

Google Maps

В Башкирия са открити цели 2 такива надписа: „Ленин на 100 години“. Единият, който се намира в село Архангелское, има дължина 260 м, а този в близост до град Благовешченск – 550 метра. В първия случай дървета са засадени на гол хълм, а надписът се чете по-добре от космоса. Вторият надпис обаче вече е частично обрасъл.

Google Maps

Други надписи са посветени на годишнините от образуването на Съветския съюз, Октомврийската революция, Деня на победата във Великата Отечествена война и дори конгресите на КПСС (Комунистическа партия на Съветския съюз).

Google Maps

Най-ранният надпис за 30-годишния юбилей от Победата е открит в Благовешченск в Башкортостан, но той вече не е толкова ясно видим. До него обаче ясно се вижда надписът „Победа – 60“, направен още през 2005 година.

Google Maps

Има няколко надписа, посветени на 50 и 60-годишнините от Октомврийската революция. В цяла Русия обаче оцелява само един – този в Алтайския край. Останалите надписи са в Украйна и Молдова.

Google Maps

Освен надписи, съветските хора садили и дървета под формата на символи. Основният символ, разбира се, е петолъчна звезда в различни вариации. Например в района на Тамбов това е звезда, съставена изцяло от дървета.

Google Maps

В Кострома и Липецк вътре в звездата са „изрязани“ кръгове.

Google Maps

автор:

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest