Общество

Повреденият при битка Ми-24П се върна на служба в Сирия

Бронираният щурмови вертолет на сирийските военновъздушни сили с бордови номер 2861 е ремонтиран и е готов отново да изпълнява бойни мисии във войната срещу терористите.

Снимка на вертолета се появи в интернет. Според някои доклади, тази машина е същата, която е била повредена в района на Алепо, където правителствените сили започнаха офанзива срещу незаконни въоръжени групировки, предаде „Российская газета“.

По-рано беше съобщено още, че друг „летящ танк“ със същата модификация е бил ударен от 57-мм снаряд на зенитното оръдие С-60. Става въпрос за машина с бордови номер 2862. Въпреки сериозните щети екипажът успява успешно да се върне в базата. Процесът по ремонта на хеликоптера обаче ще бъде по-дълъг.

Преглед на изображението в Twitter

Ми-24П са най-модерните вертолети на сирийските ВВС. За разлика от предишните Ми-25, въоръжени с остарели противотанкови управляеми ракети на комплекс „Фаланга-ПВ“ с обсег от 4000 м, те могат да използват по-усъвършенстваните ПТУР „Штурм-В“ и „Атака“ с възможност за поразяване на противника на разстояние до 6000 метра.

Също така картечниците ЯкБ-12.7 бяха заменени с по-мощните 30-мм двуцевни оръдия ГШ-30K.

Освен в Сирия, тези щурмови „летящи танкове“ успешно се използват в много локални войни и конфликти, където са се утвърдили като добре защитени и надеждни вертолети с висока огнева мощ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest