Постен ябълков пай: изпечи си вкусна алтернатива на руската Шарлотка

Максимум пълнеж, минимум тесто – вероятно дори няма и да заподозреш, че този профирен сладкиш е от плодов сок и богат ябълков пълнеж.

Тази година православните велики пости се падат доста късно и продължават до 1 май. Това е годишният 40-дневен период преди Великден, когато православните християни отказват да консумират храни от животински произход. Не спазвам истински диетата, но за мен това време винаги е добра възможност да направя сладкиши, млечни и маслени, които, между другото твърде често са също толкова вкусни, колкото и техните по-богати алтернативи. Този пай е чудесен пример!

Бих казал, че това прилича на легендарната руска ябълкова Шарлота (или Шарлотка) десерт, който е известен още от царско време, но в напълно постна версия. Разликата е, че тестото за класическата Шарлота се замесва с много добре разбити яйца със захар, докато този лек ябълков пай не се нуждае от нито едно яйце. В рецептите за постни сладкиши обикновено се използва обикновена вода за тестото, но защо вместо това да не опиташ плодов сок? С добавения пресен ябълков сок към тестото паят става с богат вкус – дори няма да можеш да кажеш, че е постен. Заради естествени сок освен това няма нужда от допълнителна захар в рецептата – сокът и ябълките обикновено са достатъчно сладки.

Другото, което наистина харесвам на този пай, е количеството на пълнежа: има толкова много ябълки и такова малко тесто. Така че след опичането имаш най-уникалната гладка текстура на печени ябълки, покрити с меко тесто. Също така добавям щедро плодове, за да обогатя пълнежа – боровинка, касис и малина си отиват перфектно, но не се колебай да експериментираш с други плодове за пълнеж по ваш избор.

Необходими продукти:

Виктория Дрей

  • 200 мл сладък ябълков сок
  • 180-200 г брашно
  • 3 големи ябълки
  • 70 г. боровинка
  • 60 мл растително масло
  • 1 супена лъжица ванилова захар / есенция
  • 1 супена лъжица бакпулвер
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • Шипка сол
  • + пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа смеси пресятото брашно, бакпулвера и солта – добави щипка смляна канела, ако искаш.Виктория Дрей

В друга голяма купа смеси растителното масло с ванилията и ябълковия сок – използвай прясно изцеден или от опаковка. Ако прецениш, че сокът не е достатъчно сладък, добави около 50 г. захар и разбъркай, докато се разтвори. Добави сухите съставки в течността и разбъркай до гладка смес.Виктория Дрей

Трябва да получиш доста течно тесто. Остави го настрана за кратко.Виктория Дрей

Междувременно приготви пълнежа: обели и изчисти ябълките, а след това ги нарежи на тънки резенчета. По-добре използвай по-разпространените ябълки за тази рецепта, тъй като те дават по-богат вкус.Виктория Дрей

След това добави нарязаните ябълки в тестото, внимателно разбъркай и остави настрана за около 10 минути, така че плънката да поеме от тестото. Между другото, ако използваш замразени плодове, не ги размразявай преди да започнеш да приготвяш сладкиша.Виктория Дрей

Намажи формата за печене с масло; поръси с царевично нишесте и изсипи сместа. Печи при 190°С за 45 минути. Ако забележиш, че ябълките на повърхността загарят, покрий пая с пергаментов лист и продължи с печенето.Виктория Дрей

Нека твоят пай се охлади до стайна температура и да се стегне; щедро наръси с пудра захар и сервирай с чаша пресен черен чай.Виктория Дрей

Приятного аппетита!

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest