Общество

Посочиха още пет възможни купувача на Су-57

След Алжир, Виетнам, Индия, Китай и Турция, руските изтребители от пето поколение Су-57 може да подсилят военновъздушните сили (ВВС) на още пет страни, които активно модернизират своята фронтова авиация.

Military Watch посочи новите клиенти и обясни защо им трябват стелт изтребители.

Казахстан

Тази централноазиатска държава е член на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) на постсъветското пространство и съюзник на Москва, поради което във военнотехническото сътрудничество се ползва с известни привилегии. Наскоро на казахстанските военни бяха доставени съвременни изтребители Су-30СМ на руски цени – значително по-ниски от експортните, пише „Российская газета“.

ВВС на Казахстан изолзват още два типа съветски тежки изтребители: Су-27 и МиГ-31. Очаква се поне един от тях да бъде заменен от Су-57 или неговите варианти. Въпреки че страната няма проблеми със защитата на своето въздушно пространство, срокът на служба на нейните Су-27 е към края си. Су-57 или Су-30СМ2 са най-вероятните опции, които да го заменят.

Етиопия

Африканската държава стана един от първите купувачи на Су-27 – самолетите в авиационния ѝ парк са доставени преди 30 години по време на войната с Еритрея. Постоянното напрежение в отношенията между Египет и Судан принуждава Етиопия да поддържа своите ВВС в боеспособно състояние. Тъй като Су-27 ще бъде изведен от експлоатация не по-късно от 2035 г., най-добрият заместник за него е Су-57. Самолетът от пето поколение обезпечава преимуществото на изтребителите на потенциален противник, било то египетските Су-35 или суданските МиГ-29. Поради стабилния икономически рaстеж на Етиопия, закупуването им няма да обремени бюджета.

Египет

След свалянето през 2013 г. на прозападното ислямистко правителство, Кайро се превърна във водещ купувач на руско оръжие: от танкове Т-90 до най-новите разузнавателно-ударни вертолети Ка-52 и системи за противоракетна отбрана (ПРО) С-300В4. Сега се предполага, че по отношение на изтребителната авиация страната ще продължи да купува Су-35, а също така може да поръча и партида леки МиГ-35. Но след приемането на Су-57 на въоръжение във Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия е напълно възможно Кайро да поръча именно него. Изтребителите от пето поколение ще дадат на Кайро по-голямо превъзходство над американскияте F-15EX, които Израел ще закупи.

Мианмар

На фона на стремително развиващото се военнотехническо сътрудничество между двете държави, посланикът на Мианмар в Русия Ко Ко Шейн подчерта, че страната му е заинтересована от придобиването на Су-57. Сега по-голямата част от бойния авиопарк е съставен от изтребители МиГ-29, въпреки че в рамките на модернизацията на ВВС са направени безпрецедентни инвестиции. Поръчани са шест тежки Су-30СМ, като се очаква Мианмар да се сдобие с още 6 до 12 самолета от този тип. Също така е закупена и партида учебно-бойни Як-130, разработени специално за подготовка на пилоти за съвременни изтребители – тази техника може да подготви специалистите за експлоатацията на Су-57.

Тъй като Мианмар често е в конфликт със западния свят и съседния Бангладеш, придобиването на ескадрила самолети от пето поколение може да бъде по-рентабилна инвестиция, отколкото закупуването на самолети от по-нисък клас.

Малайзия

ВВС на тази страна използват два типа руски изтребители: МиГ-29 и Су-30МКМ. Тъй като съседният Сингапур ще се сдобие със стелт самолети F-35 от САЩ, Малайзия, както се очаква, няма да изостане и ще подсили авиацията си с новите руски самолети.

Премиерът Махадир бин Мохамад разказа подробно за плановете за модернизация на ВВС. По негови думи се разглежда въпросът за подмяната на старите изтребители от четвърто поколение с по-нови руски машини. Това може да е и „размяна“: Русия ще приеме стари самолети, за да облекчи закупуването на новите. Възможна е смяна на една ескадрила Су-30МКМ със Су-57, който имат сериозно преимущество спрямо F-35.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest