Общество

Посочиха новите цели на С-500 „Прометей“

До 2025 г. на въоръжение в 4-та армия на ВВС и ПВО на Южния военен окръг ще постъпи най-новата система С-500 „Прометей“.

Това разказа за „Красная звезда“ командващият обединението генерал-лейтенант Николай Гостев.

Генералът напомни, че системите с голям обсег С-300В4, С-400 и С-500 са предназначени за унищожаване на самолети за далечно радиолокационно откриване от голямо разстояние, както и на стратегическа и тактическа авиация. Досега „Прометей“ е позиционирана само и единствено като противоракетна система, пише „Российская газета“.

Действително летящият радар може да бъде по-опасен от балистични ракети, тъй като проследява множество цели в радиус от стотици километри и насочва към тях изтребители, ракети и системи за ПВО.

В момента един от зенитните ракетни полкове на 4-та армия се превъоръжава с комплекс за ПВО от ново поколение С-350 „Витязь“. Той работи в тясно взаимодействие със зенитни системи с голям обсег, като получава от тях информация за целите. При това „Витязь“ е по-универсален и може да се бори с вертолети, крилати ракети и дронове – това са цели, за които е неефективно да се изразходват специализираните боеприпаси на С-400 и С-500. Освен това всяка пускова установка „Витязь“ носи 16 ракети.

„Това позволява С-350 да се използва в различни сценарии, които могат да се разиграят срещу нашите ПВО. Комплексът позволява няколко пъти да се повиши ефективността на отразяване на въздушни удари срещу най-важните охраняеми обекти на Южния военен окръг. Това е целесъобразно и особено ценно предвид сегашната военнополитическа обстановка“, каза Гостев.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest