Посочиха главните цели на системите С-550

Руската система за противоракетна отбрана С-550 ще бъде предназначена за унищожаване на орбитални космически цели.

Сред тях са и американските безпилотни космически кораби Х-37, които, както смятат военните, може да се използват като космическо оръжие.

Това съобщи за РИА „Новости“ източник от руския отбранително-промишлен комплекс. Миналата година САЩ създадоха свое Космическо командване и приеха стратегия за космоса, а една от целите ѝ е достигане на военно превъзходство в околоземната орбита. Изпитанията на Х-37, която самите американци в най-добрия случай признават само за разузнавателен апарат, е една от съставните части на работите по тази стратегия, пише „Российская газета“.

Според събеседника на РИА „Новости“ С-550 ще може да поразява както тези безпилотни апарати, така и изстрелвани от тях балистични ракети още в орбиталното пространство. Системата за ПРО също така трябва да може да противостои и на планиращи хиперзвукови блокове.

Друг източник на агенцията уточни, че този перспективен руски комплекс за ПРО ще получи многофункционална радиолокационна станция с голям обсег на действие. Общо взето става дума за модификация на комплекса С-500, но със специализация за свръхдалечни цели. Същевременно системата няма да се занимава с прехват на „традиционни“ въздушни цели, като самолети, вертолети и обикновени дронове.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest