Общество

Последните „Точки“ на НАТО: заснеха пускове на тактически ракети в България

Към момента България остава единствената държава в НАТО, чиято армия продължава да използва съветския тактически ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Този месец на полигона в Шабла в продължение на два дни изпълниха бойни стрелби. Както съобщават от българското министерство на отбраната, в тях е участвал дивизион от състава на 4-ти артилерийски полк, оборудван с тези оръжия. Ракетата е успешно изстреляна от пусковата установка и е поразила целта.

„Военнослужещите никога не са стреляли за по-малко от отличен с тези комплекси. Постигнатото от тях е резултат от дълъг труд и безкрайни тренировки“, заяви заместник-командващият Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

Към момента в строя остават не по-малко от четири пускови установки, но гаранционните срокове на служба на ракетите вече са изтекли. Освен България, „Точка“ е имало и в Унгария, ГДР, Полша и Чехословакия.

„Точка“ е създадена в Съветския съюз в първата половина на 1970-те години. Разработките се водят град Коломна, в „KБ Машиностроение“, чийто ръководител е легендарният съветски конструктор Сергей Павлович Непобедими, 100-годишнината от чието рождение бе отбелязана на 13 септември, пише „Российская газета“.

Ракетата има стартова маса от около 2000 кг, маса на бойната част от над 480 килограма. Минималният обсег на полета е 15 000 м, а максималният – 70 000 метра. Достижимата скорост е 1100 м/с, а времето за подготовка зa пуск след привеждане в режим на готовност е 2 минути, непосредствено след марш – 16 минути.

В качеството на шаси е използвана триосната амфибия на Брянския автомобилен завод БАЗ-5921, заедно с ракета, тежаща 18 145 кг. Мощността на двигателя 5Д20К е 300 конски сили. Максималната скорост на шосе е 70 км/ч, на неравен път е 40 км/ч, а на вода е 8 км/час. Запасът на хода е 650 км, а разчетът се състои от 4 души.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest