Общество

Последни прожекции в рамките на Филмовите дни на Наградата LUX на публиката за 2023 г.

Любителите на европейско кино имат последна възможност да гледат безплатно на голям екран номинираните филми за Наградата LUX на публиката за 2023 г., и да изберат победител.

Публиката в София ще има още една възможност да се срещне на голям екран с петте европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2023 г.

Прожекции с ВХОД СВОБОДЕН в София, Дом на киното

Зрителите могат да вземат своя билет-покана на касите на Дома на киното до изчерпване на местата за следните дати:

– 24 април, понеделник, 18:30 ч., Дом на киното: „Алкарас“
– 25 април, вторник, 20:30 ч., Дом на киното: „Изпепеляващи дни“
– 26 април, сряда, 18:30 ч., Дом на киното: „Блуждаещ огън“
– 27 април, четвъртък, 20:30 ч., Дом на киното: „Идиотският триъгълник“ 
– 28 април, петък, 18:30 ч., Дом на киното: „Близо“ 

Гласът на публиката

Публиката може да гласува за фаворита си до 12 юни 2022 г. на платформата https://rating.luxaward.eu/bg/, с оценка от пет звезди („отличен“) до една звезда („слаб“). С гласуването си зрителите могат да спечелят 130 награди, включващи 100 торбички с рекламни материали, 20 филмови плаката и 10 покани за присъствие на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе в Страсбург на 14 юни 2023г.

Номинираните филми

Петте номинирани филма „Алкарас“ (Alcarràs),„Изпепеляващи дни“ (Burning Days),„Близо“ (Close),„Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness) и „Блуждаещ огън“ (Will-o’-the-Wisp) бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Рейкявик през декември 2022 г.

„Алкарас“ (Alcarràs), копродукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле, което всяко лято събира праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанския регион Каталуния. Но тази година реколтата може да е последната. Новите планове за земята, които включват изкореняване на прасковените насаждения и инсталиране на слънчеви панели, предизвикват разрив в това голямо семейство.

„Изпепеляващи дни“ (Burning Days), копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град, борещ се с водна криза и раздиран от политически скандали. След добър старт той изживява все по-напрегнати ситуации и е неохотно въвлечен в местната политика. Когато Емре развива близки контакти със собственика на местния вестник, натискът върху него ескалира след разпространението на горещи слухове.

„Близо“ (Close), копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми, което внезапно е прекъснато. Опитвайки се да разбере какво се е случило, Лео се обръща към Софи, майката на Реми. „Близо“ е филм за приятелството и отговорността.

„Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Великобритания, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота. Филмът започва с представянето на двойката модели Карл и Йая, които са поканени на луксозен круиз с група от свръхбогати пътници, които се приемат за неуязвими заради парите и властта си, включително руски олигарх, британски оръжейни дилъри и ексцентричен капитан, който е марксист и алкохолик. На пръв поглед всичко изглежда перфектно, като за снимка…

„Блуждаещ огън“ (Will-o’-the-Wisp) е копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар. Срещата с инструктора от пожарната Афонсо, отваря нова глава в живота на двамата млади мъже, потопени в любов и желание, и мотивирани да променят статуквото.

Следващи стъпки

Петте номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и популяризирани във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката на 14 юни 2023 г. в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Контекст

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Тя е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г. като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на European Film Academy.

Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest