Общество

Последни прожекции на филмите номинирани за наградата LUX на публиката за 2024 г.

От 6-ти до 10 април любителите на европейско кино имат последна възможност да гледат безплатно на голям екран номинираните филми за Наградата LUX на публиката за 2024 г., и да изберат победител.

Публиката в София ще има още една възможност да се срещне на голям екран с петте европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2024 г.

Прожекции с ВХОД СВОБОДЕН в София, кино „Одеон“

Зрителите могат да вземат своя билет-покана на касите на кино „Одеон“ до изчерпване на местата за следните дати:

6 април (събота) – 18:00 часа – „20 000 вида пчели“

7 април (неделя) – 18:00 часа – „Паднали листа“

8 април (понеделник) – 18:00 часа – „На борда на „Адаман“

9 април (вторник) – 18:00 часа – „В димна сауна“

10 април (сряда) – 18:00 часа – „Учителската стая“

Гласът на публиката

Публиката може да гласува за фаворита си до 14 април 2024 г. на платформата https://luxaward-rating.europarl.europa.eu/bg/ , с оценка от пет звезди („отличен“) до една звезда („слаб“). С гласуването си зрителите могат да спечелят много вълнуващи награди, включително пътуване до Европейския парламент в Брюксел, за да присъстват на церемонията по връчване на наградата LUX на 16 април 2024 г. и да се срещнат с част от екипа на номинираните филми.

Номинираните филми

Петте номинирани филма „20 000 вида пчели“, „Паднали листа“, „На борда на „Адаман“, „В димна сауна“ и „Учителската стая“ бяха обявени по време на Международния филмов фестивал във Венеция през септември 2023 г.

20 000 вида пчели
Испания, 2023 г., 125 мин
Режисьор: Естибалис Уресола
Историята е посветена на едно дете, което расте в своеобразен пчеларски матриархат в Страната на баските, и на фона на свадливи майки и лели се опитва да открие своето име и идентичност. Пчелни кошери и слънчеви пейзажи допълват деликатната тъкан на филма и напомнят за значението на културното наследство, общността, възпитанието и намирането на вътрешен покой.

Паднали листа
Финландия-Германия, 2023 г., 81 мин
Режисьор: Аки Каурисмаки
„Паднали листа“ разказва историята на двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие. Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа.

На борда на „Адаман“
Франция-Япония, 2023 г., 109 мин, документален
Режисьор: Никола Филибер
„Адаман“ е уникален център за дневни грижи. Намира се на плаваща конструкция по река Сена в сърцето на Париж и посреща възрастни хора, страдащи от психични разстройства. Полаганите грижи помагат на пациентите да се ориентират във времето и пространството, да се възстановят или поддържат духа си. Екипът, който ръководи центъра, се стреми да се противопоставя, доколкото е възможно, на деградацията и дехуманизацията на психиатрията.

В димна сауна
Естония-Франция-Исландия, 2023 г., 89 мин, документален
Режисьор: Ана Хинтс
„В димна сауна“ е вълнуващ, задушевен и изненадващ поглед към проблемите на психическите травми, изцелението и сплотеността. Филмът е заснет като картина на Вермеер или Рембранд, като камерата никога не е натрапчива или механична. По-скоро образите се носят като дима – задържат се, разнасят се, застиват за кратко, преди да изчезнат и да се появят отново. С автентичен авторски подход, режисьорката Ана Хинтс е създала променящ представите поглед към човешкото битие в женско тяло, показвайки жените „такива, каквито са“, с дълбока емоционална достоверност и съпричастност.

Учителската стая
Германия, 2023 г., 98 мин
Режисьор: Илкер Чатак
„Учителската стая“ получи номинация за Оскар най-добър международен филм, след като бе удостоен с четири Германски филмови награди (включително за най-добър филм) и призовете на Europa Cinemas и на Арт кината в секция „Панорама“ на Берлинале ’23. Сюжетът е фокусиран върху млада учителка, която попада в центъра на скандални разкрития за умело действащ крадец на територията на гимназията, в която преподава. В историята са преплетени противоречивите представи, които се изграждат в различните семейства въз основата на традиции и възпитание, както и неизкоренимите предразсъдъци, породени от произход и националност, с които хора на най-различни възрасти се отнасят по между си.

Следващи стъпки

Петте номинирани филма се субтитрират на 24-те официални езика на ЕС, а Европейският парламент организира прожекции във всички 27 държави – членки на ЕС, по време на периода „Гледай, оцени, спечели“ (септември 2023 г. – март 2024 г.). Филмът, който спечели наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудитории с увреден слух.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката на 16 април в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.

Контекст

„LUX — Европейска филмова награда на публиката“ се организира от Европейския парламент и European Film Academy с цел да насърчава културното многообразие и да предоставя подкрепа за европейското кино.

Наградата е наследник на Филмовата награда „ЛУКС“, учредена от Европейския парламент през 2007 г. Номинираните филми насочват вниманието към актуални социални и политически въпроси, включват зрителите в дебатите за Европа и отразяват красотата и многообразието на европейското кино.

Инициативата дава по-голяма видимост на номинираните филми и им помага да пресекат границите и да достигнат до по-широка аудитория. Тя позволява на зрителите от целия Европейски съюз да гледат филми, които иначе не биха били прожектирани в техните страни.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest