Посланикът на Азербайджан в Русия: „Трябва ли да изчакаме още 30 години, докато Армения върне Карабах? Там е къщата на баща ми … „

Азербайджански дипломат, известният певец Полад Бюлбюл оглу каза пред Радио Комсомолская правда какво иска Баку в днешния конфликт в Южен Кавказ

Познавам вашата радиостанция, когато карам в колата, слушам с удоволствие, много е обективно. Затова съм готов да отговоря на вашите въпроси.

Но искам да подчертая корена на проблема. Всички казват: сложете оръжие, няма нужда да се биете, да вървим спокойно. Нека да. 20% от територията на Азербайджан – 7 региона – са окупирани от Армения. И през всичките тези 27 години, започвайки от 1994 г., когато беше взето решение за прекратяване на военните действия, втората точка беше освобождаването на окупираните територии. По тази тема има четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Но ако териториите са окупирани, това е коренът на всички проблеми.

На тези територии работят снайперисти, това е такава пълзяща война. Продължава от 26 години. Това трябва да приключи.

Настоящото ръководство на Армения, оглавявано от г-н Пашинян, прави абсурдни изявления относно преговорите, което буквално ги унищожава. И днес няма мирни преговори.

Последната конфронтация също започна с обстрел от арменска страна, точно както през юли имаше провокация, уж в УАЗ азербайджанската армия щяла да атакува цяла Армения, като цяло някакъв тарикат! И когато удариха с тежки оръжия от арменска страна, естествено, нашата армия отговори.

Този път се случи почти същото. Преди това през август те успяха да заловят лидера на диверсионната група, който беше изпратен на територията на Азербайджан с цел извършване на терористични атаки. Виждате ли, сега всички се обличат в такива овце, тук те са бедни и нещастни, Азербайджан ги обижда. Той се бие с тях. И те са толкова откровено мирни и пухкави! Заловени територии!

  • Пресслужбата на Илхам Алиев заяви: Азербайджан няма да приеме половинчати решения. Не половинчато решение – какво е това?

Освобождаване на окупираните от Армения територии. От арменската армия, а не от населението на Карабах. Вижте битките, които се водят! Какви оръжия изстрелват! Дали всичко е паднало от небето? Това означава, че това е подготвено, има огромни землянки, укрепващи прегради, направени по всички правила на военното изкуство.

Чуй ме! Знаете ли, че Русия е приела закон, според който дори обсъждането на отчуждението на част от територията е наказателно престъпление? И ето 20% от територията! И трябва ли да чакаме още 30 години, докато Армения се удостои да ни даде нещо?

Но арменската страна настоява, че именно вие сте нападнали.

Нека напуснат тези територии. Никой няма да ги нападне. Днес, когато има сателити, радарно фиксиране, всичко е известно до минута. Кой и кога стреля, къде е ударил.

Но не това е въпросът. Ние имаме право на самозащита съгласно Устава на ООН. Да освободят своите територии. Ако целият свят признае Нагорни Карабах като територия на Азербайджан, включително Русия признава целостта на Азербайджан и не признае никоя република там (Нагорни Карабах, – ред.), Тогава въпросът трябва да бъде решен по същество.

Виждате ли, продължавате да се връщате към последствията, но причината трябва да се лекува. Ако отидете на лекар, той трябва да лекува болестта, а не симптомите.

  • Нека бъдем честни и откровени, има ли война между Армения и Азербайджан сега?

Наречи го както искаш. За нас това е освобождаването на територии. В Шуша (град в Карабах – бел. Ред.), Къщата на баща ми Булбул. Бях там два пъти: през 2007 г. и през 2009 г. Къщата е разрушена. Без покрив, без прозорци. Баща ми беше известен певец, паметникът му стоеше там. Половината от паметника е унищожена. Ето ме, азербайджанец. На 75 години съм. И искам да се върна в къщата на баща си, да я реновирам. Това е всичко.

  • Не можете да го направите сега?

Разбира се, че не мога. Всичко там е заето. Минирани. Нямате представа какво става там.

Тук днес са убили 10 цивилни, две деца. Имаме такъв град Нафталан, може би сте чували? В курорта има лечебно масло. Това изобщо не се отнася за Карабах! Там арменска черупка удари къщата и петима души бяха убити. През тези дни на територията на Азербайджан бяха унищожени 150 къщи. На територията на Армения не е паднала нито една бомба. Всички тези приказки, че има турски наемници, са напълно фалшиви, отвътре и отвън. Днес нашата армия не се нуждае от допълнителни сили. В нашето посолство имаме много апели от азербайджанци в Русия, които искат да бъдат изпратени на фронта. И ние им казваме на всички: много благодаря! Но днес нашата армия няма нужда от това. Тя е напълно оборудвана, ние разполагаме с най-модерните оръжия.

  • Ако си представим децата, които се карат, тогава кои са родителите, които трябва …

Родителите в този случай са Минската група на ОССЕ, където тримата съпредседатели са Русия, Америка и Франция. И всеки път, когато тук тези разговори, пуснете света. Нека да! Освободете териториите и ние ще дадем статута на Нагорни Карабах. Никой не отказва. Кой иска децата да умрат? Никой не иска война да тече, кръв да тече. Но ние сме принудени да направим това … Имаме един милион бежанци, които останаха без дом! И къде да ги сложим? Те настояват да ги върнат по местата им на пребиваване. И докато това се случи, няма да има мир.

източник: www.kp.ru

превод: www.novinata.bg

Pin It on Pinterest