Посланик Митрофанова: Обвиненията срещу Николай Малинов са безпочвени

Посланик Митрофанова оцени делото срещу шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов в България

Обвинението срещу ръководителя на русофилското движение в България Николай Малинов за шпионаж за руски неправителствени организации подсказва, че София следва антируски курс, каза пред РИА Новости посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

„Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, е колкото и сериозно и толкова неоснователно, за съжаление, подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че през 2019-2020 г. девет дипломати бяха изгонени“, каза тя.

Митрофанова отбеляза, че тъй като сега Малинов ще бъде номиниран за президент на България, не трябва да има съдебни заседания по неговия случай по време на президентската кампания. Но тя каза, при условие, че той е регистриран като кандидат за президент.

„Проведе се пъровто заседание по делото, и то беше напълно формално. Ние като посолство наблюдаваме целия процес, наши дипломат присъства по време на заседанието. Считаме обвиненията за безпочвени и се надяваме съдът да изясни всичко безпристрастно “, подчерта Митрофанова.

През септември 2019 г. българските медии съобщиха, че властите в страната са задържали лидера на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов за „шпионаж“ в полза на Русия. Тогавашния премиер Бойко Борисов призова да не се бъркат междудържавните отношения с Русия и скандалът около Малинов. Борисов отбеляза, че всички неправителствени организации в България имат право да извършват дейност. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва е загрижена за задържането на Малинов, а работата на неправителствената организация „Русофили“ е насочена към развитие на връзките между двете страни. В края на юни 2021 г. делото срещу Малинов бе прехвърлено от прокуратурата в съда.

източник: ria.ru

Pin It on Pinterest