Общество

Послание за мир в Деня на Европа със светлинния 3D спектакъл „Представи си“

Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг шоу на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500 в София от 6 до 9 май 2022 г. Светлинният спектакъл „Представи си“, посветен на темата за мира и основните европейски ценности, е част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR. Началният час на прожекциите е 20.30 ч. 
През Европейската година на младежта Европейският парламент в България ще отбележи Деня на Европа, 9 май, с 3D мапинг спектакъл, посветен на темата за мира и основните европейски ценности като свободата и демокрацията. Във вечерите от 6 до 9 май жителите и гостите на София ще могат да се насладят на светлинно-звуковия спектакъл „Представи си“, проектиран върху фасадата на Националната галерия/Квадрат 500. Спектакълът е организиран в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Медиен партньор е bTV.

Историята, разказана чрез спектакъла, ще бъде представена през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата. Чрез емоциите, съпреживени по време на спектакъла, до всеки зрител ще може да достигне посланието за мир като една от основните цели, залегнали в основата на създаването на Европейския съюз.

Отбелязването на Деня на Европа с красиви и впечатляващи 3-D спектакли се превърна в традиция за Бюрото на Европейския парламент, което в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организира запомнящи се светлинни шоута на фасадите на Националната художествена галерия през 2017 г. и на Министерския съвет през 2018 г., както и първото издание на Фестивала на светлините в Пловдив през 2019 г. След двегодишно прекъсване в резултат на пандемията, тазгодишното издание ще бъде част от още по-мащабен Фестивал за светлинно изкуство LUNAR, включващ две видео проекции и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина. Инсталациите за празничното събитие са разработени съвместно с българската компания за визуални ефекти и 3-D мапинг MP-Studio, която е носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Достъпът до спектакъла и инсталациите е свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D мапингът ще бъде излъчен няколко пъти в четирите вечери.

Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 20.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България, както и във Facebook и YouTube.

Състезание за ученици #RUN4EU

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с поредното 4-то издание на щафетата за ученици #Run4EU, която ще се проведе на 15 май в София. Щафетата се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Инициативата е насочена към ученици в различни възрастови групи и има за цел да насърчи активния начин на живот сред децата в България. И тази година участието за ученици и училищни отбори е напълно безплатно.

Денят на Европа: поглед към бъдещето на ЕС

На 9 май на церемония в Страсбург ще бъдат представени резултатите от работата на Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година граждани предлагаха своите идеи за това как трябва да се промени ЕС и разискваха помежду си и с представители на европейските институции, национални правителства, местни власти и други организации.

Заключенията на Конференцията ще бъдат връчени на председателите на Европейския парламент, Съвета и Комисията, за да влязат в бъдещия дневен ред на ЕС. Гледайте на живо на 9 май от 15 часа българско време.


Допълнителна информация

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Фестивал за светлинно изкуство LUNAR

Фестивалът за светлинно изкуство LUNAR ще се състои за първи път в София, в дните между 6 и 9 май 2022 г. и ще превърне града в огромна галерия под открито небе. Първото издание на този фестивал в България ще представи 13 светлинни творби в централната част на столицата, сътворени от талантливи артисти от Австралия, България, Германия, Индия, Франция и Швеция. Програмата на събитието включва различни видове произведения, които ще разкрият пред българската публика многообразието и силата на този вид изкуство. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 20:30 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите по трикилометровия маршрут на LUNAR. Известни български и чуждестранни артисти ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката, чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Събитието се реализира с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия, Министерството на културата и Столична община. Достъпът до всички произведения в рамките на фестивала е свободен.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest