„Посейдон“ може да унищожи няколко самолетоносача наведнъж

Стратегическият подводен дрон „Посейдон“ може да изведе от строя няколко самолетоносача или други големи кораби наведнъж, като ги атакува в пристанище, заяви военният експерт Виктор Баранец.

„Целта на „Посейдон“ е да създаде гигантска вълна, цунами, чрез взрив на бойната си глава. Тя е в състояние да унищожи крайбрежните комуникации“, каза Баранец за радио Sputnik. Експертът припомни, че няколко самолетоносача често са разположени в основата на американския флот „Норфолк“, което в светлината на разработването на високоточни оръжия му се струва тактическа грешка, пише „Российская газета“.

Коментирайки съобщението, публикувано от китайското издание Sohu, че самолетоносачът Dwight D. Eisenhower, заедно с ескортните кораби, набързо са напуснали Средиземно море след пристигането на „Посейдон“ на борда на „Белгород“, Баранец отбеляза, че американските моряци са се плашили напразно, тъй като дронът има различно предназначение.

За първи път Владимир Путин съобщи за създаването в Русия на автономен подводен апарат с ядрена енергоустановка през март 2018 година. Името на безпилотника беше избрано чрез онлайн гласуване. „Посейдон“ е с дължина 20 м, диаметър 1,8 м, тежи около 100 т и е най-голямото торпедо в света. Той има неограничен обхват и е в състояние да се движи на дълбочина със скорост от 100 възела (около 200 км/ч. Дронът може да бъде оборудван както с конвенционални, така и с термоядрени бойни глави от клас мегатон).

През 2019 г. започнаха тестове на първия носител на „Посейдон“ – атомната подводница „Белгород“. Вторият носител, ядрената подводница „Хабаровск“, е в процес на изграждане.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest