Появиха се първите ексклузивни кадри на гаубицата „Коалиция-СВ“ на платформата КамАЗ-6550

„ЦНИИ Буревестник“ (част от концерна „Уралвагонзавод“) започна изпитанията на първата малка серийна перспективна самоходна гаубица „Коалиция-СВ“, която е разположена на колесна платформа. Гаубицата ще бъде монтирана върху шасито на КамАЗ-6550 и ще има боен комплект от 70 гранати.

За разлика от гъсеничната платформа „Армата“, КамАЗ-6550 е далеч по-подходяща за пътната мрежа и има по-голяма мобилност. Освен това поддръжката на тази платформа е далеч по-евтина от тази на „гъсениците“. Периодът между два ремонта е значително по-дълъг, разходът на гориво е по-малък благодарение на по-ниското тегло, а комфортът на екипажа по време на дълги маршове е увеличен.

Транспортирането до огневите позиции е значително по-кратко, тъй като перспективната самоходна гаубица с колесна платформа е много по-бърза. Това може да създаде определени предимства в съвременни реални бойни условия. От друга страна, веригите са ненадминати в движение по труден терен, който се намира извън пътя.

Припомняме, че на изложението „Армия-2018“ началникът на Ракетните войски и артилерията на Въоръжените сили генерал-лейтенант Михаил Метвиевски посочи, че перспективната самоходна гаубица „Коалиция-СВ“ ще бъде първата стъпка в роботизацията на бойната техника.

Самоходната гаубица 2С35 „Коалиция-СВ“ (кал. 152,4 мм) е предназначена за унищожаване на важни вражески цели като тактически ядрени оръжия, ракетни, артилерийски и минохвъргачни батареи, съоръжения за противовъздушна отбрана, бронетанкови части и жива сила. Гаубицата е максимално автоматизирана: бойното отделение е безпилотно, управлението на огъня се осъществява дистанционно от бронираната капсула. Ефективният обхват на оръдието ще бъде над 80 км.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest