Появиха се кадри от първия полет на новия Ту-160М

Обединената авиостроителна корпорация публикува видео от първия полет на стратегическия ракетоносец Ту-160М.

Новият самолет е първият такъв, построен от нулата в постсъветска Русия. Предишните ракетоносци са създавани с използването на заводски запаси или са преработвани от бойния Ту-160.

Самолетът в жълта заводска окраска се издигна във въздуха от летището на авиозавода в Казан – единственото предприятие в Русия, където се сглобяват нови ракетоносци, а вече построените се ремонтират и модернизират. Полетът продължи около половин час, самолетът се издигна на височина от 600 м, извърши няколко прости маневри и кацна, пише „Российская газета“.

„Днешният полет е голям труд за всички в колектива. Въпреки че това е тип Ту-160, той е съвършено нов самолет. Не само защото е построен от нулата. Направен е на съвсем различно ниво. Това важи и за производствената технология и вътрешното оборудване. И възможностите му са много по-големи“, каза главният пилот на „Туполев“ Виктор Минашкин. По думите му машината се е доказала отлично в полет.

Въпреки че външно обновеният ракетоносец с нищо не се различава от съветския Ту-160, това е съвсем различен, съвременен самолет. Има модернизирани, по-икономични двигатели НК-32-02 – с тях обсегът на полета се увеличава с 1000 км, – нова авионика, навигационни и комуникационни системи. Напълно нов бордови отбранителен комплекс – неговият състав и характеристики не са разкрити, но може да се предполага, че става дума за електронни комплекси за радарно противодействие и системи за насочване на ракети. И накрая, нов комплекс въоръжение.

Въпреки че габаритните параметри на отсеците за въоръжение са си същите – в тях се помещават две барабанни пускови установки за 12 крилати ракети – самите ракети са различни. След анализ на данни от открити източници, изданието предполага, че арсеналът на Ту-160М – в допълнение към вече наличната Х-101 и нейния ядрен аналог Х-102 – ще включва няколко типа ракети със среден и голям обсег, които са в процес на разработка.

Х-СД използва същата система за насочване като Х-101, но новата ракета е с по-малък размер и по-малко видима за радарите. Далекобойната X-БД е доработка на X-101, но ще има 1,5 пъти по-голям обсег на полета – до 7500 километра. В рамките на програмата по създаване на хиперзвукова авиационна ракета за стратегическата авиация е създадена и X-MTС. Тя ще може да ускорява до 6 Маха и да лети 1500 километра.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest