Появи се подобрената версия на системата „Панцирь“

В мрежата се появиха кадри с последната версия на системата за ПВО „Панцирь-СМ“ (експортна модификация).

Тя се характеризира с повишен обхват на ракетите, по-висока максимална скорост на полета им, както и по-мощен радар. Според техническите планове новата ракета, разработвана за „Панцирь-СМ“, ще достига хиперзвукова скорост от 3000 м/с, спрямо 1300 м/с, които достига стандартната ракета 57Э6Е.

Държавните изпитания на модернизирания зенитен комплекс „Панцирь-СМ“ с подобрени бойни характеристики ще приключат през 2021 година, съобщи РИА „Новости“, като се позова на източник от военнопромишления комплекс на страната.

Обновената система ще разполага с ракета, способна да развива два пъти по-голяма скорост в сравнение с щатния боеприпас 57Э6Е на „Панцирь-С1“: 3000 м/с срещу 1300 м/с, отбелязва „Российская газета“. Друго важно подобрение е многофункционалният радар с фазирана антенна решетка – с него обсегът на прицелната стрелба на „Панцирите“ се увеличава до 40 км, а радиусът на откриване на цели – до 75 км. Тези показатели също двукратно превъзхождат възможностите на предшественика.

„Всички „Панцирь-СМ“ се изграждат „от нулата“, тъй като „Панцирь-С1″ не може да бъде модернизиран до такова ниво. Конструкцията на новите машини позволява в бъдеще значително да се подобрят характеристиките им“, сподели събеседникът на агенцията.

Зенитният ракетно-оръдеен комплекс „Панцирь“ е предназначен за близко прикритие на граждански и военни обекти от всички съвременни и перспективни средства за въздушно нападение и при всякакви атмосферни, климатични и радиоелектронни условия през деня и през нощта. Комплексът може да защитава обекти от наземни и надводни заплахи.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest