Общество

Появи се експортна версия на „Панцирь“ с по-голям обсег на ракетата от своя предшественик

Русия за първи път представи на международното оръжейно изложение IDEX-2021 зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-С1М“, модифициран от предприятията от холдинга „Високоточни комплекси“ (част от „Ростех“) след бойното използване на комплекса срещу терористите в Сирия.

Това съобщиха от пресслужбата на държавната корпорация. От новия комплекс вече са се поинтересували редица държави, пише РИА „Новости“.

Модернизираният „Панцирь-СМ“ получи нов радар, който обезпечава повишения обхват на откриване на аеродинамични цели – до 75 км. Обхватът на поразяване на комплекса е увеличен до 40 км. Такива системи се използват за охрана на руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия и неведнъж успешно са отблъсквали атаките на самоделни безпилотни летателни апарати на бунтовници, които са трудни са поразяване цели, поради малките си размери и ниската си скорост.

„За първи път бе демонстриран зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцирь-С1М“. Това е експортна версия на „Панцирь“, която успешно се доказа в Сирия“, заявиха от държавната корпорация.

Както подчертаха от държавната корпорация, „редица чуждестранни клиенти вече са проявили интерес към него, очаква се интересът след изложението да стане още по-голям“.

Както отбелязва генералният директор на „Ростех“ Сергей Чемезов, цитиран от пресслужбата, страните от Близкия изток и Северна Африка са важни пазари, където Русия доставя бронетехника, средства за ПВО и други видове военни продукти. Освен това, добави Чемезов, „Ростех“ вижда „перспективи в организирането на съвместни разработки и производство на различна продукция – както с военни, така и с граждански цели“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest