Помагат ли 6-те главни руски панацеи срещу вирусите?

Събрахме популярните традиционни средства за поддържане на имунитета на руския народ и попитахме лекарите доколко всичко това работи.

Забележка: всички долуизброени средства не отменят основните средства за защита, препоръчани от Световната здравна организация във връзка с коронавирусната пандемия.

  1. Перцовка (водка с пипер)
Владимир Смирнов/ТАСС

Прието е да се смята, че перцовката пази от простуди или ги лекува в ранните стадии. Напитката е измислена преди няколко века като косвена стимулация на имунната система: водката „обеззаразява“, а пиперът действа като извличащо противомикробно вещество.

Мнението на лекарите: „Спиртът е най-силният антисептик. Не може да не действа на вирусите. Но, за съжаление, мнозина не знаят мяра. Затова не мога да препоръчвам алкохола“, смята Анна Концевая, доктор на медицинските науки и сътрудник в Националния изследователски център по профилактична медицина.

„Изпитият алкохол се отделя от организма с въздуха при дишане. Така че, от една страна, това е „почистване“ на дихателните пътища. Но не мога да го препоръчам като профилактично средство, защото има неща като зависимост и предозировка“, заяви пред Russia Beyond Алексей Наседник, професор от катедрата по оториноларингология на Московския областен научно-изследователски клиничен институт „М.Ф. Владимирски“.

  1. Чесън
Виталий Анков/Sputnik

За профилактика руснаците ядат чесън под всякаква форма, от добавяне в ястията до просто… дъвкане (което, ако не друго, то поне гони хората от обкръжението ви). Огърлицата от чесън е само за големите фенове, но, повярвайте, има и такива.

Мнението на лекарите: „Може да го сложите в чиния до себе си (в нарязан вид), за да се отделят фитонциди (във въздуха). Може да го приемате вътрешно, за да повишите местния имунитет“, твърди кандидатът на медицински науки Владислав Веревщиков.

СЗО дори посвети особен раздел на чесъна, като отбеляза, че „чесънът е здравословна храна, която може да притежава някои противомикробни свойства“. „Но в момента няма данни за това, че употребата на този продукт защитава от SARS-CoV-2“, твърдят от организацията.

  1. Баня
Сергей Савостянов/ТАСС

В Русия банята е крайъгълен камък за здравето и доброто самоусещане. Високата температура в съчетание с различни процедури като бой с метлички, раздвижва кръвта и лимфата. Нееднократно сме разказвали как правилно да го правите или с какво банята може да изненада неподготвените ентусиасти.

Мнението на лекарите: „Баните могат да укрепят имунитета, но само при редовно посещение и спри наличие на добро здраве. В банята организмът се загрява до 41-45 градуса, което води до ликвидиране на вирусите и микробите в организма ни, стимулира изработката на антитела“, заяви пред Russia Beyond Юрий Кузмин, лекар-терапевт от Първия клиничен медицински център.

СЗО обаче предупреждава, че новият тип коронавирус не се влияе от високите температури.

  1. Обливане със студена вода
Иля Наймушин/Sputnik

Вероятно сте виждали такива снимки: зима, река, покрита с лед, дупка и дълга опашка от желаещи да се потопят. Това е ежегоден ритуал за Богоявление (19 януари), който символизира духовното прочистване. Но руснаците не го правят само заради религията. Моржуването (топенето в ледена вода) или обливането със студена вода подобрява кръвообращението и укрепва кръвоносната система.

Мнението на лекарите: „Закаляването, правилно включено и в ежедневния режим на човека, е способно в някаква степен да увеличи адаптативните свойства на организма. Но да разчиташ на това, че само по себе си въздействието на екстремните температури (било то закаляване или баня) може да ти помогне в борбата с инфекциите, включително с коронавируса – разбира се, не си струва.

Още повече, подобно средство може да навреди на неподготвения човек, тъй като всеки стрес-комплекс в кратковременен период предизвиква имуносупресия [потиска имунитета]“, обясни пред Russia Beyond Андрей Свистелник, д.м.н. и професор от РМАНПО, водещ сътрудник по научно-методологичната работа в Basis Genomic Group.

  1. Сол + сода
Legion Media

Знаменитото „комбо“ както в лечението, така и в профилактиката на заболявания! Разтворът от сол и сода в Русия се използва за плакнене на гърлото и промивка на носа.

Мнението на лекарите: „Съветвам: ако носът работи нормално, няма отоци, то не трябва да се правят профилактични промивки. Защото можете да се намесите в нормалната работа на лигавицата и да нарушите „работата“ на носа си. Но, ако все пак имате опасения след контакт с хора, по-добре промийте носа си с морска вода или физиологичен разтвор“, съветва Алексей Наседкин.

  1. Сладко от горски плодове
Александър Алпаткин/ТАСС

Тази „сладка помощ“ е не просто пълнеж за палачинки. За профилактика срещу простуди руснаците предпочитат сладко от горски ягоди (малина, морски зърнастец, боровинка), а също така и елхови шишарки – те са богати на витамини.

Мнението на лекарите: „Някои видове сладки (направени без варене) действително съдържат редица полезни вещества, включително ударни дози витамин С, което, безспорно, помага на организма в борбата с инфекциите“, смята Андрей Свистелник.

Юрий Кузмин също отбелязва, че от сладката най-доброто е малиновото – то също така и сваля температурата.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest