Общество

Полянски: Киев води кампания за унищожаване на каноничното православие в Украйна

От речта на и.д. Постоянен представител на Русия в ООН Д.А.Полянски на заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за преследването на Украинската Православна църква (26 юли 2023 година)

🔻 Русия вече привлече вниманието на Съвета към започнатата от Киев кампания за унищожаване на каноничното православие в Украйна <…>. На 19 януари 2023 година в Парламента на страната беше внесен законопроект № 8371, който всъщност предвижда забрана на УПЦ и отнемане на храмове от нея.

🔻 Този проектозакон по най-грубия начин противоречи на поне десет члена от Конституцията на Украйна, които регулират свободата на словото и най-вече гражданските свободи.

🔻 Режимът на Зеленски последователно провежда държавна политика за унищожаване на каноничното православие в Украйна: арсеналът от предприети мерки включва юридически забрани, систематични обиски, рейдерски завладявания на църкви, разпити на енориаши и духовници, техните арести, физическо насилие, вандализъм.

🔻 Трагедията на Киево-Печерската лавра е само видимата част от айсберга. В цяла Украйна се води война с каноничното православие.

🔻 Никакви измислици за каноничната православна църква в Украйна не дават на Киев индулгенция за унищожаване на каноничното православие или за изпращане в занданите уважавани и възрастни свещенослужители, чиято единствена вина е, че защитават вярата си.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest