Общество

Полигонът „Ашулук“ е създаден преди 60 години

В началото на юни се навършват 60 години от датата на официалното основаване на тренировъчния полигон „Ашулук“, Астраханска област.

В продължение на много години той остава основната изпитателна площадка за най-модерните системи за противовъздушна отбрана в света, както и център за обучение на зенитните артилеристи на Русия.

42-ият учебен център за бойна подготовка на зенитно-ракетните сили е сформиран на 25 май 1960 г. по директива на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР. Малко по-късно за ден на основаването звената решават да бъде считан 1 юни. Тогава обектът е бил разположен на територията на съвременна Русия и Казахстан. Сега той заема площ от 120 на 38 км в Астраханска област, за да се осигури бойна стрелба без аварии, е въведена допълнителна зона за сигурност с обща площ от 20 650 хектара, пише „Российская газета“.

През първата година от съществуването на полигона „Ашулук“ са извършени около 170 стрелби с най-новите съветски зенитни ракетни системи С-75. В бъдеще мащабът на тестовете и упражненията нараства, някои системи за ПВО отстъпват на други – по-модерни. С-125, С-200, С-300 са преминали през Ашулук, сега там редовно се провеждат стрелби със системата С-400 „Триумф“ и започват тестове на С-500 „Прометей“. Освен зенитните артилеристи на тренировъчния полигон уменията си отработват и екипажи на бойни самолети.

Сега официалното име на тренировъчния полигон „Ашулук“ е 185-ти Център за бойно приложение и бойно предназначение на ВКС. Той е оборудван със съвременна радиолокационна, телеметрична и оптична техника, което му позволява да приема големи международни учения. По-специално, редовно се провеждат ученията на съвместната система за ПВО на Общността на независимите държави (ОНД).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest