Полетите на МиГ-35 и МиГ-29М станаха още по-безопасни

Инженерите на корпорация „МиГ“ патентоваха сложна система за ограничаване на пределните режими на полет на маневрен самолет.

Както разработчиците информират „Российская газета“, първата от съставните части на системата позволява на пилота при всяко действие с лоста за управление да остане в пределните допустими ъгли за атака. Това изключва падането на самолета в спирала.

Втората част на системата е създадена, за да поддържа максимално допустимото натоварване на бойната машина при маневриране във всички плоскости. Новата система вече е интегрирана в изтребителите МиГ-35 и МиГ-29M/M2.

„Безопасността и комфортът на пилота по време на полет е приоритетна цел за нашите конструктори и инженери. Патентованата комплексна система ни позволява да подобрим тактико-техническите показатели на изтребителите ‘МиГ’. Сега те значително надминават своите чуждестранни аналози“, заяви Андрей Герасимчук, управляващ директор на корпорация „МиГ“.

Факт е, че ограничителят на пределните режими, монтиран на предишните модели изтребители – МиГ-23 и МиГ-29 – беше механичен. Лостът за управление на самолета се оттласква автоматично веднага щом бъде достигнат максималният ъгъл на атака. Това пречеше на пилота да контролира напълно постигането на максималния режим на работа на машината. Сега, благодарение на модернизираните системи, пилотът ще може да остане в рамките на допустимите параметри на претоварване във всеки режим на полет.

„През последните пет години се занимаваме с усъвършенстване на ограничителя за пределен режим на полет на маневрен самолет“, обясни Юрий Оболенски, заместник-главен конструктор по системите за управление в корпорацията „МиГ“. „Сложността се свежда до това, че трябваше да се придържаш рамките на определени параметри в цялата зона за маневриране, без при това да влошаваш техническите свойства на бойната машина. Изпитанията се проведоха в различни режими на полет. Сега сме уверени, че сме постигнали целта си“.

Корпорацията твърди, че патентованата система качествено се отличава от аналозите си. Тя позволява съществено да се подобри безопасността на полета. Благодарение на това руските изтребители превъзхождат чуждестранните по технически показатели. В частност, МиГ-35 по отношение на експлоатацията и поддръжката в момента е най-ефективният лек изтребител в света.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest