Показаха вариант на модернизация на картечница „Калашников“

Концернът „Калашников“ демонстрира опитен образец на 7,62-мм картечница, разработена през 1970-те години.

Този модел е един от вариантите на модернизация на легендарната картечница „Калашников“ (ПК), който се характеризира с конструкция със значително по-малки размери, предаде Калашников.Media.

Припомняме, че ПК е приета на въоръжение от съветската армия през 1961 година. Първоначално теглото на картечницата е 9 кг, а след това конструкторите се опитват да го намалят, така че оръжието да е по-удобно в битка. През 1969 г. на въоръжение е приета ПКМ – модернизиран вариант на картечницата, теглото ѝ вече е 7,5 кг, пише „Российская газета“.

Представеният във видеото опитен образец на картечницата тежи още по-малко – малко над 6 кг. Според ръководителя на фондовия отдел на Военноисторическия музей на артилерията Руслан Чумак, това е постигнато чрез промяна на редица детайли. И така, газовата тръба е направена чрез щамповка от тънка стомана, капакът на цевната кутия също е направен от по-тънка стомана, а за обезпечаване на здравината му се появяват допълнителни ребра. На цевта е осигурен дулен спирач, а предният мерник се намира на газовата камера. Освен това оръжейниците донякъде опростяват конструкцията на ръкохватката, а самият приклад остава дървен.

Въпреки че този образец не получава по-нататъшно развитие, някои от използваните в него решения са приложени и в други образци на картечницата „Калашников“.

източник:

Pin It on Pinterest