Показаха тайните на стратегическата атомна подводница „Княз Владимир“

Какво показва електронният перископ на стратегическа подводница, защо дизеловите генератори на едни от най-тихите подводници в света също работят много тихо и как изглежда ракетната палуба на „Княз Владимир“ – всичко това ни показва снимачният екип на ТВ „Звезда“.

Журналистите на официалния тв канал на министерството на отбраната не само бяха допуснати на борда на най-новата атомна подводница „Княз Владимир“, но и бяха приети на поход, предаде „Российская газета“.

Разбира се, подводничарите далеч не разкриват всички тайни, но разказват много интересни неща. Например, че „Княз Владимир“ е един от трите стратегически ракетоносци, които пролетта ефекно изплуваха изпод ледовете на Арктика. Една от тях бе атомната подводница „Тула“ – тя бе първата, която се издигна и насочи останалите.

Първата подводница от усъвършенствания проект „Борей-A“ е оборудвана с електронен перископ – изображението от изнесената извън корпуса камера, се излъчва в централния пост. Има и много други подобрения.

Например дизеловият генератор на подводницата работи, когато не е задействана атомната енергетична установка – и е много тих. Докато е пуснат човек може да говори, без да повишава тон. Обикновено при работещи дизелови генератори може само да се вика. Или да се пише.

„При създаването на този съд бяха реализирани много идеи за намаляване на физическите полета – на първо място, шума. Монтирано е ново оборудване, благодарение на което дори дизеловият генератор с мощност от няколко хиляди киловата работи достатъчно безшумно“, разказа командирът на дивизион подводници Степан Келбас.

Телевизионната камера проникна и в един от най-секретните отсеци на подводницата – ракетния. Той е най-големият – дълъг е няколко десетки метра – между огромните цилиндри – пускови контейнери с балистични ракети „Булава“, е сложена стълба за движение. На шахта №7 има червена звездичка с дата и номер на екипажа – с която се означава, че оттук е извършен пуск на МБР.

„Нашата подводница е нова и звездата засега е единствена. Но не и последна“, отбеляза Келбас.

източник:

Pin It on Pinterest