Показаха малкоизвестната снайперска винтовка ТСВ-1

Концерн „Калашников“ публикува видеоматериал за малкоизвестната модификация на легендарната СВД.

Концерн „Калашников“ продължава цикъла, посветен на 100-годишнината на изключителния съветски оръжеен конструктор Евгений Драгунов. Този път беше публикувано видео за ТСВ-1 (тренировъчна снайперска винтовка). Тя е разработена по лична инициатива на Евгений Федорович в края на 1960-те години. Била е предназначена за масово обучение на снайперисти.

Както обясни водещият инженер-конструктор на концерна Сергей Горбунов, цитиран от „Российская газета“, пушката е хибрид на СВД и стандартните ТОЗ-8, познати на всички съветски ученици.

По отношение на теглото и ергономичността, ТСВ-1 е подобна на СВД. Но се отличава с малкия си калибър. Това означава, че би било възможно с нея да се стреля не на специален 100-метров тренировъчен полигон, а дори на 25-метрово стрелбище за пистолети.

Оръжието е самозареждащо се, може да се разглобява на три части с помощта на отвертка. По желание може да се побере в чанта.

Цевта на ТСВ-1 е къса, само 300 мм, и е удължена от „фалшива“ тръба. Освен това, ако калибърът на цевта е 5,6 мм, този на „фалшивата“ тръба е 12-13 мм.

„Тя не е преминала военни изпитания. Нито военните, нито ДОСААФ (Доброволно общество за съдействие на армията, авиацията и флота – бел.ред.) са били заинтересовани от нея“, казва Сергей Горбунов. „Очевидно военната концепция от онова време не е предвиждала масово обучение на снайперисти. Предполагало се е, че всеки войник, който знае как да стреля добре, може да бъде снайперист. Макар самата блокова система да е много интересна. Въпреки че сравняват корпуса с този на АК, или поне с М-16. Но за оръжие за лов и забавление във „военен стил“ идеята не е лоша дори и в наше време“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest