Общество

Показаха кадри на експериментална ръчна картечница „Калашников“

В Съветския съюз е разработен уникален експериментален модел ръчна картечница „Калашников“ (РПК).

Направените в конструкцията на оръжието промени позволяват да се увеличи точността и групирането на попаденията при стрелба, но то не влиза в масово производство по неизвестни понастоящем причини.

Това се съобщава в ново видео, публикувано на канала на „Калашников“. Най-забележителната иновация е изменената конструкция на бипода. Оста на въртене е разположена над цевта.

„Ако опората е под ъгъл, а не строго хоризонтална по отношение на плоскостта на стрелба, тогава автоматът сякаш се центрира по тези биподи, заемайки оптималната позиция“, обясни началникът на фондовия отдел на Военноисторическия музей на артилерията Руслан Чумак, цитиран от „Российская газета“.

Също така в експерименталния модел РПК е предвиден сгъваем нараменник, предназначен за възможно най-равномерно положение на приклада спрямо рамото на стрелеца. А цевта е абсолютно гладка, без заводска изпъкналост, каквато обикновено има на класическите модели автомати и картечници на „Калашников“.

През 1961 г. на въоръжение е приета ръчната 7,62-мм картечница „Калашников“. Масата на оръжието без пълнителя е 5 кг, дължина – 1040 мм, дължината на цевта – 591. Зареждането е възможно както с обикновените пълнители за автомата „Калашников“, така и с такива с повишен капацитет (40 патрона), или от барабанни пълнители (75 патрона).

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest