Пожарски кюфтета: приготвяме най-крехките и сочни крокети на всички времена!

Маслени пилешки крокети, покрити с хрупкави златни крутони – овладейте истинския пример за изискана руска традиционна храна.

Кюфтетата – или пържени пирожки с кайма – са едно от най-обичаните основни ястия в руската кулинарна традиция. Очевидно има много вариации и различни рецепти. Една от най-популярните е емблематичната рецепта за Пожарски кюфтета, приготвени с мляно пилешко месо за основа. Ястието е известно от около първата половина на XIX в., след като император Николай I ги опитва в механата на семейство Пожарски по пътя си от Москва към Санкт Петербург.

Има някои тънкости, които правят Пожарските кюфтета абсолютно уникални. Първо, вместо да се покриват пирожките с трохи от хляб, преди пържене, Пожарските кюфтета се покриват с малки кубчета бял хляб или крутони. Тази техника придава на ястието приятна хрупкава външна и сочна вътрешна текстура.

Друго нещо е, че в рецептата няма лук или чесън; лукът по принцип трябва да бъде втората основна съставка за кюфтетата след месото, тъй като ги прави по-сочни. Независимо от това Пожарските кюфтета все още са най-сочната разновидност на крокети с кайма, които някога съм опитвала – ключовата тайна е в добавянето на масло и накиснат в мляко хляб към каймата. Между другото, тази подробност „без лук“ прави Пожарските кюфтета напълно подходящи за деца.

Традиционните базови кюфтета се считат за вид бързо ястие – но случаят с Пожарските не е такъв. Важно е не само да мелите месото, но и правилно да го смесите с маслото и другите съставки на ръка или с кухненски робот – това прави основата ефирна и сочна. Кюфтетата също изискват готвене в две стъпки: първо пържене в тиган, след това печене във фурна. И макар да отнема известно време, резултатът си заслужава всяка минута.Виктория Дрей

Съставки:

  • 500 гр. пилешки гърди
  • 100 гр. бял хляб + 100 гр. за овалване
  • 70 мл високомаслена сметана (20-35%)
  • 50 мл мляко
  • 50 гр масло + 20 гр за пържене
  • 1 ч. л. захар
  • сол
  • млян пипер
  • олио за пържене

Приготвяне:Виктория Дрей

1. Започнете с основата от кайма. Вземете половината от белия хляб, отрежете коричките, смесете хляба с млякото и оставете настрана за минута.Виктория Дрей

2. Пуснете пилешките гърди в кухненския робот, след това добавете накиснатия хляб и го смелете заедно с месото.Виктория Дрей

3. След това добавете към месната смес бучка меко масло, щедра щипка сол, млян пипер и захар. Месете с ръце поне 5 минути, след това покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за половин час, за да се охлади и стегне.Виктория Дрей

4. Междувременно подгответе покритието. Отрежете коричките и на втората половина хляб и я нарежете на малки кубчета. Прехвърлете върху лист за печене и сложете във фурната за 10 минути при 150°C – идеята е да изсушите тези кубчета хляб, за да направите малки крутони. Когато сте готови, оставете да се охладят напълно.Виктория Дрей

5. Сега преминете към оформянето на кюфтетата: намокрете ръцете си със студена вода, вземете шепа месна смес, внимателно я покрийте с крокети и започнете да оформяте в овал с леко заострени ръбове. Повторете, докато свърши каймата.Виктория Дрей

6. Запържете кюфтетата в смес от олио и масло за 3-4 минути от всяка страна, докато придобият хрупкава златиста коричка. Крутоните изгарят бързо, така че не забравяйте да пържите на средна температура.Виктория Дрей

7. След това прехвърлете кюфтетата си в тава за печене и сложете във фурната за 15-20 минути при 180°C. Сервирайте горещи с любимата си гарнитура.

Приятного аппетита!

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest