Общество

Подводна стрелба: The National Interest оцени руския автомат АДС

Руският автомат АДС си завоюва признание във военните среди на различни страни.

Това е може би първото в света оръжие, което е еднакво ефективно под вода и на суша.

До този извод достигна военният експерт на сп. The National Interest Питър Сучиу.

Преди половин век на въоръжение при бойните водолази на Съветския съюз са приети пистолетът СПП-1 и автоматът АПС. Въпреки че стрелят отлично под вода, те не са ефективни на суша, и бойците са принудени да носят два автомата: подводен и обикновен. С появата на „подводната щурмова винтовка“, която в САЩ наричат АДС – „Автомат двусреден специален“, този проблем е решен.

Конструкторите от Тула създават автомат по системата „булпап“, тоест спусъкът е пред пълнителя и ударния механизъм. Така оръжието става компактно – с дължина 660 мм, но с пълноценна цев – 415 мм. Тъй като АДС е предназначен за работа на суша, той получава и възможност за поставяне на заглушител, подцевен 40-мм гранатомет, оптически и нощен прицел.

Основното нововъведение на автомата АДС е неговата съвместимост с патрони стандартен калибър 5,45×39 мм. На суша автоматът показва обсег от 600 м, който е съпоставим със стандартнтие щурмови винтовки.

„За използване под вода обаче трябват специални патрони ПСП с по-дълги куршуми със специална форма с плосък край, която създава хидродинамична кухина, за да се сведе до минимум съпротивлението на водата“, пише в превода „ИноСМИ“.

Плоският нос на куршума създава около себе си кавитационна кухина, своеобразен въздушен балон, и така куршумът не пада под вода, а се движи стабилно, пише „Российская газета“.

Отбелязва се, че сърцевината на патрона ПСП е 16-грамов твърдосплавен куршум, с начална скорост под вода от 330 м/с. На дълбочина до 5 м ефективният обсег на стрелба е 25 м, на дълбочина от 20 м – 18 метра.

Благодарение на АДС бойните плувци могат да се справят без специално оръжие за подводни операции и да използват едно универсално. Затова новите автомати вече са постъпилили на въоръжение в подразделенията със специално назначение на Военноморския флот на Русия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest