Общество

Подсладете живота си, като си приготвите неустоима кавказка халва

Тази екзотична рецепта идва от южния мюсюлмански регион на страната и съчетава аромата на царевичното брашно с текстуратата на ядките.

Халвата, ориенталско сладко лакомство, разпространено в Близкия изток и на Балканите, е позната от древни времена. В превод от арабски език думата означава „сладост“, а за родина на халвата се смята Иран, откъдето тя се разпространява по целия свят, сдобивайки се с все нови и нови готварски рецепти.

Халвата е изключително хранителна, но си остава простичък десерт. В Русия, Украйна и Беларус тя се приготвя от слънчогледови семена. В района на Кавказ – от пшенично или царевично брашно с добавен подсладител и разтопено масло. Днес ще приготвим кавказкия вариант на халвата, или по-точно ингушка халва (от Ингушетия – руска република в Северен Кавказ).

Елементът, който свързва различните съставки, обикновено е гхи (разтопено масло) или обикновено твърдо масло. Основните съставки на халвата са захар или мед, брашно, масло и един или два вида сурови ядки, които придобиват необичайния си вкус и текстура именно чрез продължително запържване на тиган.

Учените в областта на храненето потвърждават, че халвата много бързо засища организма. Освен това тя е богата на витамини А, В и Е, мастни киселини и антиоксиданти.

Най-забележителната особеност на халвата е, че изисква 30-40 минути непрекъснато бъркане, за да стане нежна и хомогенна, но резултатите определено си заслужават. По желание можете да добавите сушени стафиди и орехи или други ядки.

От предложеното количество съставки ще получим 15 средно големи парчета халва. Можете да удвоите или утроите пропорциите, защото бързо ще разберете, че от този десерт всички у дома ще си оближат пръстите!

Съставки:

Олга Бровкина

  • Вода – 100 мл
  • Масло – 90 г
  • Царевично брашно – 160 г
  • Захар – 100 г
  • Ядки – 150 г (бадем)

Приготвяне:

Вземете студеното масло и го разтопете в дебелостенен тиган.

Олга Бровкина

Добавете постепенно царевичното брашно. Смесете го добре с маслото, като бъркате непрекъснато, и гответе на много слаб огън в продължение на 7 минути.

Олга Бровкина

Олга Бровкина

Изсипете 50 г захар и гответе, като разбърквате от време на време, още 10-12 минути. Накрая сместта ще стане златистокафява на цвят.

Олга Бровкина

Смесете останалата част от захарта с вода. Оставете да заври; след това кипнете за 1 минута и изсипете в сместа в тигана, като внимателно разбърквате.

Олга Бровкина

Гответе масата в продължение на още 5-7 минути, като разбърквате от време на време.

Олга Бровкина

Отстранете сместа от котлона, добавете ядките, разбъркайте и леко охладете; оформете малки топчета, като ги поставите във формички или ги притиснете в дланта си (достатъчни са по 2 супени лъжици).

Олга Бровкина

Можете също така да оформите едно голямо плоско парче с дебелина 2 см (както е показано на снимката) и след като се охлади напълно, да го нарежете на залчета.

Олга Бровкина

Оставете вашия шедьовър от халва да отлежи в хладилника за още 30 минути.

Олга Бровкина

Халвата е готова за поднасяне на празничната ви трапеза. Насладете ѝ се с билков чай!

Олга Бровкина

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest