Почина съпругата на Юрий Гагарин

Въпреки че е обожаван от милиони жени, Юрий Гагарин обича само една.

„Обичах всичко в нея: характера ѝ, дребния ѝ ръст, кафявите ѝ очи, пълни със светлина, и плитките, както и малкия ѝ, леко луничав нос…“, казва за съпругата си Валентина най-известният космонавт в света Юрий Гагарин. Тя почина на 17 март 2020 г., на 84-годишна възраст.

Юрий Абрамочкин/Sputnik

Те се запознават на по двадесет години на танцова вечер във Висшето военно авиационно училище в Оренбург и веднага се влюбват.

Юрий Абрамочкин/Sputnik

Юрий и Валентина са щастливо женени 11 години, докато Гагарин не загива при въздушна катастрофа на 27 март 1968 година. Двойката има две дъщери: Елена и Галина.

Юрий Абрамочкин/Sputnik

„Много ни свързваше с Валя (съкратено за Валентина). Любовта към книгите, страстта към ските, увлечението по театъра…“, пише Гагарин.

Юрий Абрамочкин/Sputnik

Те живеят скромен живот на обикновено семейство, до историческия полет на Гагарин на 12 април 1961 г., който внезапно ги поставя под светлините на прожекторите. Юрий и Валентина се срещат със световни лидери, пътуват много, участват в големи събития и ежедневно получават торби с писма.

И. Снегирев/Sputnik

Времената не са лесни за Валентина. Милиони жени по света се влюбват в нейния Юрий. Сред тях е и първият секссимвол от онези времена, Джина Лолобриджида.

И. Снегирев/Sputnik

Въпреки това те успешно преминават „теста“ на славата. Юрий винаги остава верен на момичето си „в обикновената синя рокля, срамежлива и скромна“.

Александър Моклецов/Sputnik

Валентина също – дори и след смъртта му. Тя никога не се омъжва повторно.

Александър Моклецов/Sputnik

Както Юрий, Валентина Гагарина също обвързва живота си с космоса. До пенсионирането си тя работи в Медицинската секция на лабораторията при Центъра за контрол на полетите. Ежегодно на рождения ѝ ден, 15 декември, Валентина Терешкова, първата жена в космоса, я посещава със задължителен огромен букет от рози.

Александър Моклецов/Sputnik

Валентина прави много, за да запази паметта на Юрий Гагарин: тя участва в паметни церемонии, допринася за създаването на Музея на Гагарин, издава книгата, наречена „108 минути и цял живот“. Тя обаче никога не дава интервюта.

Александър Моклецов/Sputnik

„Като съпруга на първия космонавт тя имаше огромна отговорност. До последните си дни носеше тази тежест с достойнство“, казва веднъж космонавтката Елена Серова.

Александър Моклецов/Sputnik

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest